Svéd kábítószermérleg: Magyarországrol is lehet rendelni 'legálisan'

Soha nem látott mértékben nőtt tavaly Svédországban a kábítószer-csempészet. A Svédországban betiltott partidrogokból azonban a magyarul tudó svédek postai úton is rendelhetnek.

A svéd rendőrség és a vámhatóság 2009-ben minden eddigi mértéket megdöntő mennyiségü kábítószert foglalt le – jelentette Staffan Perger stockholmi tudósítónk. A két hatóság együtt 1,8 tonna hasist, 415 kiló metamfetamint, 302,4 kiló heroint, 97 kiló kokaint és majdnem egymillió ecstasy tablettát foglalt le 2009-ben.

A cigaretta- és a szeszcsempészek sem tétlenkedtek, a vámhatóság ellenőrzései során tavaly több mint kilencmillió szál cigarettát és 195 hektoliter szeszes italt foglalt le.

A legtöbb kábítószerfogás a Dániát Svédországgal összekötő Örsund-hídon történt, de növekedett az interneten megrendelt és postán érkező partidrogok mennyisége is. Nem a Magyarországon az interneten még könnyedén megszerezhető, állítólag új-zélandi eredetű úgynevezett partidrogokról van szó, ezek már rég nem kaphatók az országban: a svéd rendőrség blokkolta a legális árusítás érzetét keltő oldalakat. Így az a különös helyzet állt elő, hogy a svéd hatóságok orra előtt, a posta segítségével könnyedén beszerezhetők a tiltott partidrogok. Annak ellenére van ez így, hogy lapunk beszámolt a magyar nyelvű honlapról, s arról is, hogy a magyar hatóságok nem tettek semmit az oldal felszámolásáért. (2009. november 19.: Interneten rendelhető eksztázis. – A szerk.)

Svédországban az jelent gondot, hogy olyan tablettákat árulnak, amelyeknek az összetevőit folyamatosan változtatják a gyártók, így szinte lehetetlen ezeket a kábítószerek közé sorolni.

A piacot folyamatosan kóstolgatják a eladásban érdekelt bűnözők, most például egy barnyl nevezetű anyagot ajánlgatják, ami csak nevében emlékeztet a gyógyszerre, az összetétele más.

A szeszcsempészeket leginkább Helsingborgban és Ystadban a svéd kikötőkbe Dániából, Lengyelországból befutó hajókon kapták el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.