A szomáliai kalózok brit foglyaiért aggódik a világ

A fogvatartók elvesztették türelmüket: ha néhány napon belül nem kapják meg a váltságdíjat, kivégzik a kenti házaspárt. Több mint három hónapja rabolták el szomáliai kalózok 11 méter hosszú hajójukról a tengereket járó Rachel és Paul Chandlert. Az ötvenes éveikben járó kenti házaspár a közismert veszélyekkel dacolva a Seychelle-szigetektől tartott Tanzánia felé, amikor megrohamozták a Lynn Rivalt.

A banditák annak ellenére kereket tudtak oldani áldozataikkal, hogy a királyi flotta közelben haladó egysége, a Wave Knight hajósai és tengerészgyalogosai szemtanúi voltak az esetnek, ám éppen a házaspár épségére ügyelve nem nyitottak tüzet.

A kalózok eredetileg busás, több mint 4 millió fontos váltságdíjat követeltek, de brit sajtójelentések szerint belefáradtak az esetbe, akár 60 ezer fonttal is megelégednének. Az ITN független hírcsatorna tegnap telefoninterjút készített különkülön Paullal és Rachellel, miután a kalózok közel két hete szétválasztották őket. Elbeszélésükből kiderült, hogy fogvatartóik megfenyegették őket, legfeljebb négy-öt napot várnak, és ha addig nem kapják meg a pénzüket, megölik őket. Rachel könnyekkel küszködve mondta el, hogy legalább még egyszer szeretné élve látni a férjét, bár a halál lenne a legkönnyebb út.

A viszonylag fiatalon visszavonult, megtakarításait világjárásra, kalandos utazásokra fordító párt a bűnözők magánzárkákban tartják, és rendszeres fizikai bántalmazásoknak teszik ki őket. A brit külügyminisztérium „szorosan követi” az eseményeket, de hivatalos verziója szerint a kormány „nem tesz engedményeket, és nem fizet váltságdíjat túszejtőknek”.

2009 egyébként rekordéve volt a tengeri bűnözésnek, összesen 406 támadást követtek el, és ezeknek több mint a felére a szomáliai partok közelében került sor. A héten már megkeresték a kenyérre valót a kalózok, hiszen egy korábban elrabolt görög szupertanker elengedéséért 5,5–7 millió dollár közötti készpénzt dobtak le a fedélzetükre a tulajdonosok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.