Napi tizenegy órát lógnak a 'kütyükön' a tinédzserek

Az amerikai fiatalok számára akár a levegő, létszükségletté vált a szórakoztatóelektronika használata. Naponta tizenegy órát tölt ki életükből a különböző, egyre kifinomultabb „kütyük” használata.

Megdöbbentő felmérés eredményét közli szerdai címoldalán a The New York Times: az amerikai tinédzserek napi átlagban 11 órát töltenek szórakoztató elektronikával és médiatartalommal.

Még szerencse, hogy a nap nekik is csak 24 órából áll, így „kénytelenek” egyes tevékenységeket párhuzamosan végezni, például egyszerre interneteznek és zenét hallgatnak. Bár egyes vizsgálatok rávilágítanak, hogy a médiahasználat háttérbe szorítja például a testedzést is, ezt a Kaiser alapítvány mostani, kétezer fős mintán alapuló felmérése nem támasztja alá.

Az egyre kifinomultabb és elterjedtebb kütyükkel a 8–18 éves amerikai gyerekek és kamaszok időmérlege az öt évvel ezelőtti felméréshez képest is változott: több mint két órával többet töltenek naponta filmekkel, tévéműsorokkal, számítógép-használattal, zenehallgatással. És az összesen hét és fél órában, amelyet médiafogyasztásra szánnak, nincs is benne az a másfél (!), amelyet naponta SMS-eznek, illetve a harminc perc, amíg mobiltelefonálnak.

Michael Rich, bostoni klinikai gyermekorvos, a Média és a Gyermekegészségügy Központjának igazgatója szerint a médiahasználat olyan alapvetővé vált a tinédzserek körül, mint a levegő vagy az élelmiszer – és ekként is kell tudni elfogadniuk a felnőtteknek.

A felmért korosztály 76 százaléka rendelkezik iPoddal, illetve MP3-lejátszóval, míg a kétharmaduknak mobiltelefonja, csaknem egyharmaduknak pedig laptopja is van. Az afroamerikai és a spanyol ajkú gyerekek a legeltökéltebb elektronikusmédia-fogyasztók. A szülők, mint információforrások szerepe is erősen lecsökkent, mióta a számítógépen vagy az okos telefonon néhány kattintással megtudja a fiatal, mi a teendője, ha véletlenül teherbe esett. Bár a tévénézés persze egy évtizede is teljesen elterjedt volt, azóta is 42 perccel több időt (négy és fél órát) töltenek a képernyő előtt naponta.

Tízből hét amerikai tinédzsernek saját tévéje van a szobájában.

Napi tizenegy órát lógnak a 'kütyükön' a tinédzserek
A girl takes a picture of a game on a mobile phone at Romania's mobile phone branch of Electronic Arts Inc, the world's biggest video game publisher, in Bucharest July 20, 2007. Romanian programmers are among the most sought-after in the world as large international IT companies turn to the east European country to take advantage of strong computing and language skills coupled with cheap labour. Picture taken July 20, 2007. To match feature ROMANIA-COMPUTERS/. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.