'Újabb földrengésre ébredtünk' - magyar segélyező beszámolója az Alfa-zónából

– Arra ébredtünk, hogy hullámzik a talaj. Számos épület összedőlt, nekünk nem esett bajunk – mondta lapunknak a szerdai,6,1-es erősségű utórengésről Osgyán Dániel, aki négy orvossal és ápolóval (valamint négy helybélivel kiegészülve) lassan egy hete Haiti katasztrófa sújtotta fővárosában, Port-au-Prince-ben látja el a sérülteket.

Arról a Református Szeretetszolgálat nemzetközi programvezetője nem tudott beszámolni, hogy az utórengésnek voltak-e áldozatai; de mint mondta, az emberek többsége a fővárosban már amúgy az utcán alszik az első rengés óta, illetve kimenekült a házakból a reggeli utórengés idején. „Rengetegen a főváros szélén lévő, nyílt területekre költöztek ki, spontán menekülttáborokat alakítva sátrakból, kalyibákból.”

Az orvosi segítségnyújtást kaotikus viszonyok közepette szervezték meg. A város öt kórházából egy összedőlt, négy működik, de 2-3 nappal az első földrengés után kifogytak a gyógyszerből, kötszerből. A külföldi orvosok az ENSZ-kórházban vannak, ott viszont a kelleténél több az orvos, a világszervezet azonban nem engedi őket az utcára, mert – a fosztogatások, lázongások miatt – nem tudják garantálni a biztonságukat. „Így mindenki magára van utalva, mi is magunk kezdtük megszervezni a betegek ellátását. Béreltünk teherautót, az amerikai hadseregtől kértünk tengerészgyalogosokat, így indultunk ki az utcára, minden nap más helyszínen állítva ellátó pontot. Ennek az ENSZ-táborban híre ment, brit, német és tajvani segélyesek is társultak hozzánk, úgyhogy keddre már negyvenfős minikórházat hoztunk össze.”

A csapatnak kedden sikerült bejutnia a legsúlyosabb károkat szenvedett Alfa-zónába. Szerdán ugyanide mentek vissza, a (volt) katolikus katedrális közelébe. Alapvetően elsősegélyellátást végeznek, és Osgyán Dániel szerint kétféle beteggel van dolguk: az „egyszerűbb” töréseket, zúzódásokat egy orvos, vagy ápoló is el tudja látni, de sajnos sokan súlyos belső sérülésekkel, szövődményekkel érkeznek, ami viszont már kétemberes feladat. Előbbieket helyben ellátják, a súlyosabb eseteket viszont nem műthetik meg az utcán, úgyhogy kedden béreltek egy mikrobuszt, amit mentőautóként használnak: egy helyi segítővel az ENSZ kórházba szállítják őket.

Sokan csak könnyebb sérüléseket szenvedtek a földrengés miatt, de sebeik azóta elfertőződtek, szövődmények alakultak ki, így mire eljutnak az ellátó ponthoz, némelyikük már alig él – mondja Osgyán. A csapat a Dominikai Köztársaságban szerezte be az elsősegélycsomagokat (alapvetően nyugtatókat, fájdalomcsillapítókat, fertőtlenítőt, kötszert), de a Port-au-Prince-i ENSZ-táborban is kaptak felajánlásokat, egy kanadai csoport például – akik azt az utasítást kapták, hogy nem mehetnek ki az utcára – , átadták készletüket a magyar társaiknak.

– Meglehetősen kimerítőmunkáról van szó, reggeltől estig az utcán dolgozunk, 35 fokos hőségben, éjjel meg szervezzük a másnapi munkát – mondja kérdésünkre a programigazgató; a Református Szeretetszolgálat csapata ezért pénteken hazaindul, azon pedig még gondolkodnak, hogyan tudnának további segítséget nyújtani a karibi országban bekövetkezett eddigi legnagyobb – az eddigi adatok szerint 75 ezer áldozatot követelő – földrengés túlélőinek.

A Baptista Szeretetszolgálat ugyancsak mentőcsoportot küldött Haitire, a helyszínen dolgozó munkatársak jól vannak – tájékoztatták az MTI-t. Kedd reggel a Baptista Szeretetszolgálat egy újabb, négyfős egészségügyi csoportot indítottak útnak, akik szintén Dominikán keresztül érkeznek Port-au-Prince-be, hogy csatlakozzanak a Rescue 24 nemzetközi mentőcsapat Észak-Karolinából érkező nyolc tagjához. A csoport magyar tagjai között két orvos, egy ápoló és egy koordinátor is van.

Hét nap után is találtak túlélőt Haitin
Hét nap után is találtak túlélőt Haitin
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.