A nyomozók nem értették a twitterező humorát

Őrizetbe vettek egy aggódó utazót, aki „megfenyegette” az ítéletidő által veszélyeztetett Robin Hood repülőteret.

A 26 éves Paul Chambers magát a világ legszelídebb természetű emberének tartja, az elmúlt napok nagy-britanniai forgalmi káosza miatt mégis megygyűlt a baja a biztonsági szervekkel. A fiatalember január 15-én a doncasteri (sheffieldi) Robin Hood repülőtérről utazott volna Írországba. Amikor az év eleji ítéletidő miatt országszerte összeomlott a légi közlekedés, a lelkes twitterező viccesnek vélt üzenetet küldött szét a címlistáján szereplő ismerősöknek január első hetében. Valójában a Robin Hood repülőteret „figyelmeztette”, hogy jobban teszi, ha „összeszedi magát, különben a levegőbe röpíti”.

Egy héttel a bejegyzés után, január 13-án, Chambers legnagyobb meglepetésére becsengetett hozzá a rendőrség. Az antiterrorista törvényre hivatkozva, bombariadó előkészítését célzó összeesküvés gyanújával őrizetbe vették és hét teljes órán át hallgatták ki egy kapitányságon. A rendőrök ráadásul mit sem tudtak a mikroblog-szolgáltatásról, így érdeklődésük arra külön is kiterjedt. Végül a rosszul elsült vicc elkövetőjét feltételes szabadlábra helyezték, de twitterlevelezését kitörölték a komputerből, laptopját, számítógépét és iPhone-ját lefoglalták. Kálváriája betetőzéseként állásából is felfüggesztették.

A The Independent napilap kikérte a Robin Hood Airport vezetésének véleményét. Egy szóvivő hangsúlyozta, hogy a légi közlekedés biztonságával nem lehet viccelődni. Egy emberi jogi szakértő ugyanakkor „nevetségesnek” nevezte a terrorizmus ellen folytatott kétségbeesett küzdelem bizonyítékát. Ha az írországi utazás egyelőre el is maradt, Chambers legalább elmondhatja magáról, hogy ő az első személy Nagy-Britanniában, akit a Twitter társasági háló zaton elejtett megjegyzésért tartóztattak le. Az Egyesült Államokban már előfordultak hasonló esetek.

Paul Chambers
Paul Chambers
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.