Újra itthon – bilincsben

Thaiföld ma már korántsem olyan biztonságos a magyar bűnözők számára, mint volt. A hét végén a thai hatóságok két körözött magyart is kiadtak az országnak. Információink szerint ez csak a kezdet.

Thaiföld a jelek szerint megelégelte, hogy az európai, közöttük a magyar bűnözők menedékhelyeként emlegessék. Bár hivatalos bejelentés ez ügyben nem történt, a thai kormányszervek az utóbbi időben több ország körözött polgárát is elfogták és kiadták a nemzetközi elfogatóparancsot kiadó országnak, amellyel nincs érvényes kölcsönös kiadatási egyezményük. A thai és a magyar jog nemzetközi szerződés nélkül is lehetővé teszi ezt. A hétvégén haza hozott két férfit lopásért, sikkasztásért keresték a magyar hatóságok.

D. János (38) miskolci lakos egy pénzszállító és értéktároló cég alkalmazottjaként 525 millió forintnak megfelelő összeget lopott el munkáltatója miskolci telepének értékőrzőjéből forintban és valutában, szinte azonnal Bangkokba utazott. A Miskolci Városi Bíróság nemzetközi elfogatóparancsa alapján tavaly decemberben a népszerű thaiföldi üdülőhelyen, Pattayán fogták el a helyi hatóságok.

S. Pétert (54), egy autókereskedéssel foglalkozó egri kft. ügyvezetőjét a cég felszámolója jelentette fel sikkasztásért, mivel a felszámolási eljárás során kiderült: számos járművet több pénzintézettel is megfinanszíroztatott, valamint, hogy az eladott autók egy részének az árával nem számolt el a tulajdonosnak. S. 2009 márciusában, még mielőtt a rendőrség kihallgathatta volna, ismeretlen helyre távozott. A nyomozás során derült ki, hogy minden bizonynyal Thaiföldön szeretné kivárni ügye elévülését.

Az Egri Városi Bíróság elfogatóparancsa alapján S.-t december 4-én Bangkokban fogták el.

A szóbeszéd és az alvilági legendák szerint számos régóta keresett magyar bűnöző, köztük komoly nehézfiúk is, Thaiföldre menekültek a rendőrség, vagy éppen már a jogerős ítélet elől. Bényi Mónika, az ORFK szóvivője a Népszabadságnak azt mondta, a magyar rendőrség bízik abban, hogy más, Thaiföldön bujkáló magyar bűnözők elfogásában és kiadatásában is ugyanolyan gyors és hatékony lesz az együttműködés a két ország hatóságai között, mint a hétvégén hazahozott személyek esetében volt.

D. Jánost és S. Pétert is megbilincselve, menetrend szerinti repülőgépen hozták haza a készenléti rendőrség kommandósai, bécsi átszállással. Rövid repülőtéri procedúra után mindkettőjüket tovább szállították a körözésüket elrendelő megyei rendőr-főkapitányságra.

Újra Budapesten, 525 millió forintot lopott
Újra Budapesten, 525 millió forintot lopott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.