Káosz, éhező emberek Haitin

Miközben a világ vezetői ünnepélyes ígéreteket tesznek Haiti újjáépítésére, vasárnap – öt nappal a 7-es erősségű, drámai pusztítású földrengést követően – Port-au-Pince-ben a helyzet továbbra is kaotikus.

Tízezrek töltötték az éjszakát a szabadban, közben további tízezrek menekülnek a fővárosból, abban a reményben, hogy vidéken vagy a szomszédos Dominikai Köztársaságban vízhez és élelemhez jutnak. Menekülnek a nádvágó késekkel felszerelkezett, fiatalokból álló bandák elől is, mert fosztogatás, erőszak uralkodott el a város központjában, amit egyelőre sem az ENSZ békefenntartói, sem az újabban érkezett amerikai katonák nem próbáltak megakadályozni. Szombaton egy újabb 4,5-ös erősségű földmozgás rázta meg a fővárost, szerencsére ez nem követelt további áldozatokat.

„A helyzet rettenetes, ilyet még soha nem láttam!” – mondta el Port-au-Prince-ből Szilágyi Béla, aki a magyar Baptista Szeretetszolgálat főigazgatójaként már tíz éve vesz részt hasonló mentésekben. Az Egészségügyi Világszervezet tegnap 40 és 50 ezer közöttire becsülte a halálos áldozatok számát. A spanyol El País tudósítása „Haiti már nem létezik” címmel viszont azt írta, bármilyen adatot is közöljenek, az pontatlan lesz, hiszen az utcákra kifektetett tetemeket elszállító teherautók platójáról számolatlanul döntik a tömegsírokba a halottakat. A haiti vezetés képtelen a szervezésre, a külföldről érkező segélyszállítmányok szétosztására.

Vidéken egyes helyeken még rosszabb a helyzet. A fővárosból Carrefourba vezető úton tüntetők lángoló abroncsokból és holttestekből barikádot emeltek.

A feldühödött tiltakozók az oszlásnak indult tetemek elszállítását követelték. Az ENSZ közlése szerint a több mint 300 ezres lélekszámú Carrefour épületeinek a fele romba dőlt.

Szombatra, az ENSZ közlése szerint, 180 tonna élelmiszersegély halmozódott fel. Több segélyszervezet is kifogásolta, hogy a Port-au-Pince-i repülőteret irányitó amerikai személyzet a reptér túlzsúfoltsága miatt sok gépet Santo Domingóba küldött. René Préval haiti elnök szombaton elismerte: egyelőre nehézséget okoz a segélyek szétosztásának összehangolása.

Ugyanakkor érkeznek hírek „kis csodákról” is, szombaton három túlélőt szedtek ki a romok alól. Mint a magyar–amerikai baptista szeretetszolgálat hétfős mentőcsoportjától közölték, az ambuláns lehetőségeik közepette olyan esetek sokaságát próbálják menteni, amit Magyarországon intenzív osztályon kezelnének. Megérkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat négyfős egészségügyi csapata is, akik egyelőre Port-au-Prince repülőterén segédkeznek a sérültek ellátásában.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is vizitelt Port-au-Prince-ben, s René Préval elnökkel folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy a haiti kormány kérésére nyújtanak segítséget, az Egyesült Államok kész átvállalni bizonyos hatásköröket a haiti kormánytól. A CNN-nek nyilatkozva utalt Barack Obama elnök szombati kijelentésére, hogy segélynyújtás hónapokig, akár évekig is eltarthat, mert Haiti újjáépítésében való részvételben is gondolkodnak. Ugyanakkor Mexikó a Biztonsági Tanács ülésének összehívását kezdeményezte mára azzal az indokolással, hogy a nemzetközi közösség segélyakcióját az ENSZ-nek kellene összehangolnia.

Tegnap Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is villámlátogatást tett Haitin. Nyilatkozatában utalva arra, hogy a világszervezetnek eltűnt több mint száz munkatársa. Ma Brüsszelben az uniós tagállamok nemzetközi katasztrófaelhárításért felelős miniszterei is egyeztetnek a Haitinek nyújtandó segítségről.

Egy férfi beleharap egy élelmiszeres zacskóba, miközben egy áruház tetejéről fosztogatók dobálják le társaiknak a zsákmányt, amelyért az emberek összecsapnak a fővárosban, Port-au-Prince-ben
Egy férfi beleharap egy élelmiszeres zacskóba, miközben egy áruház tetejéről fosztogatók dobálják le társaiknak a zsákmányt, amelyért az emberek összecsapnak a fővárosban, Port-au-Prince-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.