Aláírásgyűjtés a faddi fosztogatók ellen

A helyi képviselők azért kezdtek aláírásgyűjtésbe, mert egy kis agresszív csoporttal szemben a sértettekben egyre erősebb a düh, ami önbíráskodáshoz vezethetett. Szerintük a roma családok is szenvednek a bűnözőktől.

Aláírásgyűjtésbe fogott Faddon a község három önkormányzati képviselője annak érdekében, hogy a Tolna megyei településen a rendőrség létesítsen egy körzeti megbízotti csoportot. Bényi András, az akció kezdeményezője tudósítónknak elmondta: egy viszonylag kis létszámú csoport rendszeresen bántalmaz és kifoszt idős, önmagukat megvédeni képtelen embereket, s ezek az ag resszív bűnözők immár az egész települést rettegésben tartják. Bényi és képviselőtársai január végéig ezer aláírást akarnak összegyűjteni a 4600 lelkes községben, aztán a szignókat és a kmb-s egységet kérő levelet elküldik a rendészeti miniszternek, mert sürgős intézkedést várnak.

Faddon évente 210-220 bűncselekmény történik, s így ez a község a megye bűnügyileg egyik legfertőzöttebb települése. Az önkormányzat 2007-ben létesített három mezőőri státust, megerősítette a polgárőrséget, és tavaly hatfős faluőrséget is felállítottak, ennek ellenére a bűncselekmények száma nem csökkent számottevően. Fülöp János, a község polgármestere évek óta arra kéri a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy létesítsenek a településen kmb-s egységet, eddig eredménytelenül. Bényi András szerint a kialakult helyzet egyre több aggodalomra ad okot: a sértettekben és a velük szimpatizálókban egyre erősebb a düh, ami önbíráskodáshoz vezethet. Bényi hangsúlyozta: nem rasszista szándékkal mondja mindezt, hisz a bűnelkövetők sértettjei maguk is nagyon gyakran romák. Épp ezért az aláírásgyűjtést Fadd azon részében kezdték, ahol cigány családok élnek, s a kezdeményezést a megkeresett roma családok kivétel nélkül támogatták.

Buda Bernadett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta: azt tervezik, hogy májusban létrehoznak egy négytagú kmb-s egységet Faddon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.