Hol volt Deme a csepeli gyilkosság pillanatában?

Csütörtöki kihallgatása óta már „csak” bűnsegédként elkövetett emberöléssel gyanúsítja a rendőrség Deme Gábort, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában egy éve történt kettős gyilkosság ügyében. Védője szerint ez is túlzás: a hatóságok a tények és bizonyítékok helyett feltételezésekre alapozzák gyanújukat.

Deme Gábort, az iskola volt igazgatóhelyettesét, aki egykor szocialista színekben a helyi közéletben is politizált, a korábbi, több emberen elkövetett emberölés helyett bűnsegédként elkövetett emberöléssel gyanúsítják. Ügyvédje, Ruttner György azonban továbbra is elégedetlen. Szerinte Demét legfeljebb bűnpártolással gyanúsíthatnák, mivel részt vett a bűncselekmény egyik lehetséges fontos bizonyítékának, az iskola biztonsági kameráinak a felvételeit tároló szerver eltüntetésében és megsemmisítésében. Bár Ruttner szerint ez sem egyértelmű. Deme ugyanis fenyegetés hatása alatt tette, amit tett, így a törvény betűje szerint nem büntethető.

Noha a csepeli kettős gyilkosság az első, és mind ez idáig egyetlen a hazai kriminalisztika történetében, amelynek közvetlen előzményeit és magát a gyilkosságot is az egyik áldozat magnóra vette. Mégsem egyértelmű a helyzet.

Ruttner György szerint Deme Gábor már nem tartózkodott a teremben, amikor a másik gyanúsított, a gyilkosságokat ténylegesen elkövető, és ezt a nyomozási bíró előtt letartóztatása legutóbbi meghosszabbításakor magára is vállaló K.

Tamás lelőtte Takács Józsefet, az alapítványi iskola igazgatóját és Papp Lászlót. A rendőrség szerint Takács éppen hozzá beszélt, amikor K. „váratlanul, egy korábban csőre töltött pisztolyt vett elő” és lelőtte – előbb az igazgatót, majd Papp Lászlót. Igaz, a gyanúsítási jegyzőkönyvben egy másik helyen a nyomozók már úgy fogalmaznak: „... Ön (mármint Deme) a közelben tartózkodott, és a két sértett lelövésének ideje alatt egy szót sem szólt...” Később, a már említett magnófelvétel tanúsága szerint K. felszólította Demét, hogy vegye el a szerverszoba kulcsát Papptól, majd arra is, hogy hozza ki a szerverszobából a fotókat tároló gépet.

Ruttner szerint Deme azért engedelmeskedett, mert K. Tamás fegyverrel fenyegette. Bár ennek – információink szerint – nincs hallható nyoma, elképzelhető, hogy a másodpercekkel korábban két embert hidegvérrel kivégző K.-val Deme nem mert ellenkezni. Később azonban K. megsebesítette magát, Deme pedig – vallomása szerint – haza vitte a szervert és megsemmisítette, a darabjait a lakása közelében lévő kukákba dobta.

A rendőrség ez utóbbi tettei miatt tartja őt bűnsegédnek. Ruttner azonban azt mondja: „Deme hülyeséget csinált”, de amit tett, jogilag nem meríti ki a bűnsegéd fogalmát. Ezért nem lenne szabad már több mint egy éve előzetesben lennie.

Az ügyészség és a bíróság nem így látja. Deme legalább március 9-ig előzetesben marad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.