Egy város sikolt segítségért

A haiti vöröskereszt szóvivője tegnap bejelentette: 45-50 ezer halálos áldozata lehet a szigetet ért keddi, a Richter-skála szerint 7-es erősségű, pusztító földrengésnek.

Jonathan M. Katz, az AP amerikai hírügynökség tudósítója a megrázó állapotokat egyetlen mondattal jellemezte: egy egész város sikoltozik segítségért. És úgy tűnik, a nemzetközi közösség meghallotta a sikolyt: a világ minden tájáról érkezik a segély Haitire.

Barack Obama elnök bejelentette, az amerikai kormány százmillió dollárt költ azonnali segélyakcióra, Oroszország három repülőgépet küldött, mentőkkel, orvosokkal, komplett mobil repülőkórházzal. Az ENSZ tízmillió dollárt szabadított fel rendkívüli eseményekre tartogatott pénzalapjából. Párizs újabb repülőgépet küldött orvosokkal, öt tonna szállítmánnyal, és nemzetközi értekezlet összehívását kezdeményezi a segélyezés összehangolására. Nagy-Britannia és Kína is küldött egy-egy repülőgépet. A délkoreai kormány speciális mentőcsapatot és egymillió dollárnyi humanitárius segélyt küld, Izrael mentőcsapatot indít útnak.

A segélyszervezeteknek nincs könnyű dolguk, miután a haiti főváros, Port-au-Prince nemzetközi repülőterén nem üzemel az irányítótorony, maga a légikikötő csak amerikai segítséggel működtethető.

Használhatatlan a kikötő is, amelynek mindhárom daruja romba dőlt. Port-au-Prince utcáin a túlélők sátrakban laknak a romok alól kiguberált élelem halmai között, bűnbandák fosztogatnak az összedőlt épületekben. A városban ENSZ-békefenntartók is kutatnak túlélők után.

Elkeseredett emberek a haiti fővárosban
Elkeseredett emberek a haiti fővárosban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.