A világ Haitival van

Az egész világ megmozdult Haiti megsegítésére a keddi, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengést követően. Barack Obama elnök bejelentése szerint az Egyesült Államok 100 millió dollárt költ az azonnali segélyakcióra.

A felajánlók között nemzetközi szervezetek, miként magánszemélyek is vannak, Lance Armstrong, az amerikaiak hétszeres Tour de France-győztes kerékpárosa például 250 ezer dollárt juttat a földrengés károsultjainak. Már érkeznek is repülőgépen az ivóvizet, élelmiszert és egészségügyi felszereléseket, gyógyszereket tartalmazó első segélyszállítmányok, egyebek között Brazíliából, Oroszországból, Franciaországból. Az amerikai légierő egységei ugyanis már biztosítják a főváros, Port-au-Pince repterének működését, amelynek irányítótornya sérült meg a földrengéskor. A szomszédos Dominikai Köztársaságból pedig közúton indultak el a szállítmányok, ám a szervezők arra panaszkodnak, hogy nehéz előre jutni a Haitiból menekülők tömege miatt.

A Port-au-Pince-ben tevékenykedő nemzetközi segélyszervezetek hasonló helyzetről adnak számot. Fosztogatók, vízre és élelmiszerre vadászók járták tegnap is a főváros utcáit, miközben a romok alól még mindig újabb holttestek kerülnek elő. A helyi vöröskereszt becslése szerint 45-50 ezer lehet a halottak száma, s legalább hárommillióan maradtak fedél nélkül az országban.

„Nem fognak benneteket cserben hagyni, a világ veletek van” – üzente Obama Haiti népének. Közölte, hogy a sérült kikötő és úthálózat miatt a segítség még akadozik, ám már több amerikai egység a helyszínen van, mentő-kereső műveleteket végeznek és segítenek a sérültek elszállításában. Mint mondta, az Egyesült Államok közelmúltbeli történelmének egyik legnagyobb szabású segélyakciója kezdődött el.

Budapestről a tervezettnél egy nappal később, a tervek szerint ma hajnalban indul Haitira a református szeretetszolgálat mentőcsapata – közölte Osgyán Dániel. Mint mondta, a 13 fős csapatban három kutyás kutatómentő és 7 orvos is van.

Az UNICEF Magyar Bizottsága 3 millió forinttal támogatja a segélyakciót, ugyanakkor további pénzbeli adományokat vár, hogy segíthessen a földrengés gyermekáldozatain. A befizetéseket az UNICEF Magyar Bizottság 11705008-20123725 számú adományszámlájára lehet utalni, feltüntetve Haiti nevét.

Murphy-törvény

Haiti szigetének kegyetlen története, megtetézve a keddi drámai földrengéssel, megerősíti Murphy törvényét ezúttal olyan értelmezéssel, hogy akármennyire rossz is a helyzet, az még tovább romolhat.Az utóbbi évek sok ezer életet követelő és pusztítást okozó természeti csapásai - így földrengések, szökőárak és áradások - rendre Földünk szegényebb részeit érték, az indonéziai Szumátra és Jáva szigetét, Srí Lankát, Pakisztánt, Bangladest vagy éppen Kína talán legelmaradottabb körzetét.

Az amerikai félteke legszegényebb országa Haiti, ahol az egy főre jutó évi jövedelem 660 dollár, s ahol ötvenből csak egynek van tartós legális munkája. Az átlagos életkor 52 év, miközben a majd tízmilliós lakosságnak csaknem fele 18 évnél fiatalabb, közülük kevesebb, mint fele jár iskolába. Az egészségügyi helyzetről pedig annyit: jó ha a lakosság harmada hozzájut az orvosi ellátáshoz. A sziget erdőinek 98 százalékát kiirtották, az ültetvények termékei vajmi keveset hoznak, hatalmas az államadósság. Mostanság milliók fennmaradása a külföldi segélyszervezetek adományaitól, és azoktól a haitiaktól függ, akiknek sikerült az Egyesült Államokba menekülnie.

A karibi sziget rabszolgái 1804-ben vívták ki függetlenségüket. Azóta történelme pucscsokkal, lázadásokkal, véres összecsapásokkal - és nem utolsósorban a nagy szomszéd katonai beavatkozásaival íródott. A 2006 óta az elnöki tisztet betöltő René Preval az ENSZ több ezer fős békefenntartó kontingensének köszönheti, hogy még nem döntötték meg.

Egyetlen cég sem jelentkezett tegnapig a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségénél azzal az információval, hogy lenne utasa a földrengés sújtotta régióban. A magyarok utazási térképén a karibi sziget nem szerepel, oda szervezett csoportokat a magyar irodák nem indítanak. (Munkatársunktól)

 

Egy összedőlt szupermarketből viszik el az élelmiszert Port-au-Prince éhező lakói
Egy összedőlt szupermarketből viszik el az élelmiszert Port-au-Prince éhező lakói a földrengés után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.