A hajléktalanokért

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatala kapta az idei Hajléktalan Emberért díjat.

A minden évben január 14-én átadott kitüntetéssel az utcán élő embereknek nyújtott jelentős támogatást ismeri el a Hajléktalanokért Közalapítvány. Ilyen kitüntetést kapott már Nagy Bandó András, Nigel Thorpe, a Vodafone Magyarország Alapítvány elnöke, a Barrus Könyvkiadó és Bálint György. 2010-ben az ombudsman hivatala; az intézmény szakmai stábját alkotó negyven jogász érdemelte ki az elismerést.

A díjátadó ünnepségen Szabó Máté ombudsman érdeklődésünkre azt mondta: tavaly több mint hatezer ügyben keresték meg a hivatalát, ami ötvenszázalékos emelkedés az előző évihez képest. A konkrét ügyek kivizsgálása mellett folytatják tematikus vizsgálataikat is. Az egyik meghatározó feladat volt a hajléktalanok alkotmányos jogainak érvényesülését feltáró projekt.

Kussinszky Anikó jogi referens, a tanulmányok egyik szerzője elmondta: a vizsgálatokban a hivatal munkatársainak harmada vett részt, összegzést készítettek a hajléktalansághoz vezető tipikus okokról, melyek között – az eladósodás és a családi körülmények után – megjelent a pszichiátriai és addiktológiai betegek utcára bocsátása. A hivatalhoz kötődik a téli kilakoltatási moratórium meghirdetése is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.