Rejtélyes influenzajárvány a nevelőotthonban

Az oltás ellenére számos gyerek betegedett meg egy bakonyoszlopi nevelőotthonban. Palicsek Zoltán háziorvos szerint ÁNTSZ-vizsgálat is igazolta a H1N1-járványt, a hatóság viszont állítja: még nem fejezték be a vizsgálatot.

Annak rendje-módja szerint még novemberben beoltotta az intézet orvosa, dr. Palicsek Zoltán a bakonyoszlopi nevelőintézet csaknem ötven lakóját. Ezért az orvost is megdöbbentette, amikor egy hete 19 gyereknél hirtelen jelentkeztek az influenzaszerű megbetegedés tünetei. Teljes átoltottság mellett ő egyáltalán nem számolt ekkora megbetegedési aránnyal.

A háziorvos lapunknak elmondta: azonnal jelezte a járványügyi hatóságoknak a történteket. Az ÁNTSZ munkatársai által levett három mintából a vírusteszt igazolta a H1N1-vírus jelenlétét. Az orvos közölte azt is, hogy a szakma szabályai szerint a gyerekek azonnal vírusellenes gyógyszert kaptak, mára szinte mindenki meggyógyult, szövődményekről nincs tudomása. Az intézet főigazgatója nem kíván nyilatkozni. Mint mondta: ő nem járványügyi szakember.

Az ÁNTSZ kommunikációs főosztálya már jóval bizonytalanabb volt a helyi háziorvosnál a tekintetben, hogy mi okozott járványt az oltott gyerekek körében. Lapunkhoz írásban küldött válasza szerint: „Bakonyoszlopon összetett a helyzet, éppen ezért is indokolt a részletes kivizsgálás: az otthon lakói körében nemcsak légúti megbetegedések, hanem más járványos megbetegedések is előfordultak az elmúlt időszakban. (A háziorvos szerint ő csak két bárányhimlőt kezelt, más járványról nincs tudomása – a szerk.) Hogy pontosan mely kórokozók játszottak szerepet a megbetegedésekben, erre választ a folyamatban lévő laboratóriumi vizsgálatok adnak. Az eredményről az ÁNTSZ a vizsgálatok lezárultával tájékoztatást ad.

A Népszabadságnak a Veszprém megyei tiszti főorvos, Bujdosó László szintén azt mondta: korai lenne elkapkodott következtetésekre jutni a bakonyoszlopi nevelőintézet példájából. Arra a kérdésünkre, lehetséges-e hogy az oltás nem elég hatékony a gyerekek körében, mert akkor erről tudniuk kellene az őket kezelő orvosoknak is, azt válaszolta: soha nem állították, hogy a vakcina teljes védettséget nyújtana, de nincs jobb eszköz az új vírus járványának megfékezésére.

A készítmény klinikai próbái alatt a három és tizenkét év közötti gyerekeknél 80 százalékos, a 12 év felettieknél 90 százalékos hatékonyságot igazoltak. Miután nincs a H1N1-vírus ellen százszázalékos védelem, ezért javasolták a háziorvosoknak, hogy valamenynyi lázas betegnek már az első találkozáskor terápiaként adják az antivirális gyógyszereket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.