Rendkívüli állapotokat okoz a januári hideg

Az évtizedek óta nem tapasztalt, a mínusz 20 Celsius-fokot meghaladó hideg miatt Nagy-Britanniában korlátozni kell a földgázellátást; soron kívüli ülést tartott a brit kormány a helyzet áttekintésére. Bekövetkezett, amire egy emberöltő óta nem volt példa: tavak és a tenger is befagyott a sziget egyes vidékekein.

A kontinensen a Riviérát is hótakaró fedi, a havazás tegnapra szinte megbénította Németországot, ahol vasárnap reggelre sikerült kiszabadítani az éjszaka az A20-as autópályán mintegy 200 személygépkocsiban, teherautóban rekedt utazót, a szemtanúk szerint a kocsik ablakáig ért a hó. Több tengerparti település áram nélkül maradt, számos útszakasz járhatatlanná vált: arra szólították fel a lakosságot, hogy ne hagyják el otthonaikat. Hatalmas közlekedési káoszt okozott Belgiumban is a hóesés, mind a közutakon, mind a légi forgalomban. Vasárnapra virradóra lezárták a genfi nemzetközi repülőteret. Megszakadt a vasúti összeköttetés Csehország és Szlovákia között.

Mexikót és az Egyesült Államokat is sarkvidéki hideg árasztotta el. Mexikóban többen meghaltak a szokatlanul hideg tél miatt; akadozott a vasúti és a légi közlekedés is. A meteorológiai előrejelzés szerint a fagyok még keddig tartanak.

A rendkívüli hideg Ázsiát sem kímélte meg. Egy ember meghalt, 5500-at pedig ki kellett költöztetni lakhelyéről az északnyugat-kínai Xinjiang autonóm tartományban tegnap az erős havazás miatt. A tomboló hóviharban a térségben, mintegy nyolcszáz lakóház összedőlt, közel ötezer pedig megrongálódott. Sok helyen nincs áram, a közlekedés pedig káoszba fulladt a Közép-Ázsiához közeli, hagyományosan muzulmán többségű régióban. Kína északi részén január 1-je óta pusztít a sarkvidéki hideg. Több térségben már szinte egyáltalán nem működik az áramszolgáltatás.

India északi és keleti részén összesen 239-en fagytak meg az utóbbi napok rendkívüli hideghullámában.

A hullámokat merevített ki és egy hajót is jégbe zárt a szokatlanul nagy fagy Kína Shandong tartományában, a Laizhou öbölben
A hullámokat merevített ki és egy hajót is jégbe zárt a szokatlanul nagy fagy Kína Shandong tartományában, a Laizhou öbölben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.