Apadnak a folyók, nő a belvíz

Miközben itthon az enyhe tél, a hóolvadás okoz áradást, Európa számos vidékén a kemény hideg hozott káoszt a hét végére. Nem kíméli a fagy és a vihar Ázsiát és az amerikai kontinenst sem.

A Tisza ukrajnai vízgyűjtő területén lehullott csapadék hatására a hét végén a folyó felső szakaszán kismértékű, néhány centiméteres vízszintemelkedést mértek, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei védvonalak mentén nem kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni. A folyón Tiszafürednél vasárnap még elsőfokú volt a készültség, de már elkezdődött a lassú apadás – jelentette tudósítónk.

Dajka István, a Felső-Tiszavidéki Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság védelemvezető-helyettese elmondta: a Tisza vízállása a legalacsonyabb készültségi szint alatt maradt a magyar–ukrán határon lévő Tiszabecsnél, míg a mellékfolyók közül a Szamos és a Túr végig apad, a Kraszna pedig Kocsordnál még árad, ott továbbra is fönntartják az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A belvízhelyzetről azt mondta: a felső-szabolcsi térségben másodfokú, a Szamos–Kraszna-közben pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, ezért a tiszaberceli szivattyútelep folyamatosan, éjjel-nappal üzemel. A megyében a belvízzel elöntött terület kismértékben növekedett: vasárnapra mintegy 6300 hektárnyi földterület került víz alá. Dajka István hozzátette: az Országos Meteoroló giai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején átlagosan 15-16 milliméter csapadékra kell számítani a vízgyűjtőn, ami újabb vízszintemelkedést eredményezhet a folyókon, s tovább növekedhet a belvízzel elöntött területek nagysága.

Hajdú-Bihar megyében min denhol apadnak a folyók a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén, ugyanakkor a Berettyón, Szeghalom térségében továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben – tájékoztatta tudósítónkat Bara Sándor igazgató. Hozzátette: a folyó vízszintje vasárnapra 23 centimétert emelkedett, és tovább árad, vasárnap 469 centiméter volt a vízállás. Az igazgatóság területén – az elmúlt napok csapadékos időjárása és a befogadó folyók magas vízállása miatt – jelenleg hat védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség. Az érintett területeken a belvízzel elöntött terület nagysága meghaladja a 10 ezer hektárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.