A hideg rázza az északi földtekét

A Föld északi felén rendkívüli időjárás nehezíti a mindennapokat. Észak-Amerikában, Európában és Ázsia egyes vidékein is szokatlanul nagy a hideg, sok helyen a havazás bénítja meg a közlekedést.

Miközben Magyarországon csak a nyugati, déli megyékben esett tegnap számottevő hó, és a csúszós, havas utakon megszaporodtak a balesetek, világszerte az időjárás viszontagságairól szólnak a hírek. Anglia középső és déli vidékein – ahol előző nap félméteres hó esett – csütörtök reggel mínusz 18 fokot mértek, ami 20 fokkal hidegebb az ilyenkor szokásos hajnali hőmérsékletnél.

A havazás megbénította a London környéki repülőtereket. Gatwickon tegnap délelőtt egy Malév-járatot ismét töröltek. A Malévot is képviselő londoni ügynökségnél elmondták: az előző napi járattörlések nyomán „amennyi utast csak lehetett”, átszállítottak a Heathrow repülőtérre, ahonnan a British Airways közlekedtet járatokat Ferihegyre, de így is „számos utas” a Gatwick repülőtéren töltötte az éjszakát. A Gatwicken csütörtökön összesen 136 járatot töröltek, mert a rendkívüli hidegben folyamatosan jegesedik a kifutópálya.

Közben újra elromlott egy Eurostar szuperexpressz a csatorna-alagút London felé vezető szakaszában. A vonatot, amely Brüsszelből indult, egy műszaki mentőegység vontatta ki az alagútból. Vélhetőleg a villamos mozdonyok elektronikai berendezéseit a rendkívül hideg, havas külső időjárás és az alagút meleg, párás levegője közti különbség tette tönkre.

Rendkívüli gondokat okoz a szinte sarkvidéki hideg és a csütörtökön kezdődött újabb hóesés Németországban. Az itt is szokatlan mínusz 10 fokot napközben megközelítő hideg, a fagy és a jég mind nagyobb fennakadásokat okoz a közúti, a vasúti és a légi közlekedésben is. A pályaudvarok zsúfolásig teltek a késve érkező szerelvényekre váró utasokkal, és mindenütt nagy a felháborodás, illetve a türelmetlenség.

Nagy-Britannia 1981 óta a leghosszabb lehűlési periódust tapasztalja, egyes helyeken közel 50 centis hó esett. Norvégiában mínusz 42 fokot mértek.

A havazás és jegessé vált utak akadályozták a közúti közlekedést Spanyolország nagy részében is. A hatóságok közlése szerint számos országutat és hegyi hágót le kellett zárni, illetve utóbbiak csak hólánccal voltak megközelíthetők. Madridban is havazott. A délen fekvő Cádiz térségében kiadós esőzés okozott gondot, vízzel árasztva el utakat, pincéket és mélygarázsokat.

A sarki hideg szorításában éltek tegnap az Egyesült Államok középső és keleti felében elterülő államok; a hideg a déli Floridáig hatol, ahol a tampai nemzetközi repülőtéren több járat csak késve szállhatott fel a gépek jegesedése miatt. A következő napokra még a Mexikói-öböl partján is havazást jósolnak a Dél-Karolinától Louisianáig húzódó sávban, Floridában is fagy, ami ritkaságnak számít a narancsligetekben. A Kanadával határos Észak-Dakotában a havazás közepette helyenként –46 fokos hideget mértek.

Pekingben az elmúlt közel negyven év leghidegebb reggelét mérték szerdán, s nem volt akkora havazás sem 1951 óta, mint nemrég. Pekinget szinte megbénította a hótakaró.

Az M7-es autópálya mindkét oldalát szinte egyszerre kellett lezárni tegnap délelőtt: Nagykanizsa határában ugyanis kis időkülönbséggel történtek balesetek. Mindkét oldalon külföldi járművek sérültek meg, a rendőrség közlése szerint olasz és orosz rendszámúak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.