Megint támadhat az influenza

Az influenza változatlanul szedi áldozatait, csak a „szereposztás” változott meg az évváltással. Míg a H1N1 okozta fertőzések aránya meredeken zuhant, több lett a parainfluenza, illetve az egyéb vírus okozta megbetegedés – derül ki a legfrissebb adatokból.

– Ha csak a számokat nézzük, akkor már járványról se beszélhetünk, mert körülbelül feleannyian (alig több mint tízezren) fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, mint amennyi a járványküszöbhöz kellene az óév utolsó és az új év első napjaiban – tájékoztatta a Népszabadságot Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Aki rögtön hozzá is tette: ám korai lenne bármilyen következtetést levonni ebből, mert a két ünnep között valószínűleg csak a nagyon betegek jutottak el az orvosi rendelőig.

A kórházba kerülők száma ugyanannyi, mint egy héttel korábban: 360-an vannak. Gépi lélegeztetésre viszont kevesebb, mindössze 36 beteg szorul. Mérséklődött a gyermekek, illetve a 35 év alattiak között a megbetegedések aránya, míg a 60 év felettiek közül többen fordultak orvoshoz. A betegség eddig 59 áldozatot szedett.

Falus Ferenc szerint ugyan a múlt év utolsó napjainak statisztikája a vártnál kedvezőbb, de ez nem jelenti azt, hogy vége a járványnak. A következő nagyobb megbetegedési hullám január végén érkezhet, amikor a szezonális influenza és a H1N1 együtt jelenetkezhet. Tehát még mindig van értelme beoltatni magunkat.

A Medián piackutató cég szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint a közvéleményt továbbra sem aggasztja jelentősen az újinfluenza: az emberek nagy többsége sem a betegségtől, sem a járvány hatásaitól nem fél komolyan. Oltásban legnagyobb arányban a terhesek, illetve a nők és a kiskorúak részesültek. A kampányidőszak közeledtével a politika is behatolt a járványügybe: decemberre a kormánypárt szavazói a többieknél komolyabbnak ítélték a járvány lehetséges lefolyását, és a szocialisták voltak beoltva a legnagyobb arányban (MSZP-szavazók 42, fideszesek 23 százaléka).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.