Sarkvidéki időjárás Angliában

Évtizedek óta nem élt át a mostanihoz hasonló hideg és havas telet Nagy-Britannia, és a meteorológia a sarkvidéki időjárás folytatódását jósolja. Közép-Angliától északra az ország szinte teljes területét hó borítja, és Skócia magasabban fekvő területein éjszakánként mínusz 18 fokos fagyokat mérnek. Az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen országban már december közepe óta komoly gondokkal jár a nagy hideg, a havazás és az utak jegesedése. Szakértők szerint legalább harminc éve nem volt olyan kemény tél Nagy-Britanniában, mint az elmúlt néhány hétben.

Londonban és Anglia déli vidékein most mindennaposak az errefelé sarkvidéki hidegnek számító mínusz 5 fokos éjszakai mélypontok, és napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A brit meteorológia szerint egyelőre nem is látszik a jeges tél vége; az előrejelzés keddtől újabb havazást valószínűsít az ország középső és déli térségeiben.

Pekingben a hat évtized legsúlyosabb, 25–30 centiméteres hóréteget hozó vasárnapi havazása után a közlekedési főútvonalak, körgyűrűk jól járhatók, a mellék- és bekötőutak hókásásak, kevés a jármű az utakon, aki tehette otthon maradt, vagy a tömegközlekedést választotta, a taxisok nagy része inkább leparkolta autóját, és vár a jó időre. A kínai fővárosban 1951 óta nem esett egy nap annyi hó, mint vasárnap.

A 17 milliós metropolis vezetése sincs felkészülve ilyen mértékű hóesésre, de Pekingben amúgy sem jellemző a havazás, így a lakosság és a több millió autóvezető sem rendelkezik elegendő tapasztalattal ilyen helyzetekre, s az autókon ismeretlen a téli gumi.

Hétfő reggel több mint négyezer közlekedési rendőrt vezényeltek a főváros főbb közlekedési útjaira, csomópontjaihoz. A buszmegállókban több mint ötezer önkéntes rendezte a várakozók tömegét. Hírek szerint a havazás által súlyosabban érintett térségekben a rendőrök járőrözését megerősítették, és 300 ezer embert mozgósítottak a hó eltakarításra.

Az erős havazás miatt akadozott a légi közlekedés, és káosz alakult ki a közutakon az év első munkanapján reggel Dél-Koreában is. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint pár óra leforgása alatt 17 centiméter hó hullott. Szöul utcáira 1200 hókotrót és 3500 hómunkást vezényeltek ki, hogy eltakarítsák az utakról a hótakarót. A Gimpo repülőtéren 80 belföldi járatot töröltek. Jobb a helyzet az Incheon nemzetközi repülőtéren, ahol csak négy járatot töröltek, negyven pedig késéssel indult, illetve érkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.