Soha ilyen kevés gyilkosság New Yorkban

Újra elérheti a leépítési hullám az NYPD, a legendás New York-i rendőrség gyilkossági ügyosztályát: a modern statisztikák vezetése óta nem öltek meg olyan kevés embert a 8,3 milliós metropolisban, mint tavaly.

A 2009-es (eddig) 461 áldozat még a 2008-ashoz képest is egyötödös visszaesést jelent, pedig a 90-es évek, David Dinkins, Rudy Giuliani, majd most Michael Bloomberg polgármestersége alatt lényegében fokozatosan csökken az emberölések száma a világvárosban. Februárban és már ciusban csaknem egy-egy hétig senkit nem tettek el láb alól.

Nem volt ez mindig így. Kojak hadnagy idejében, a 70-es években négyszer ennyian haltak erőszakos halált, pedig félmillióval alacsonyabb volt a lélekszám. Hogy mi hozta meg az eredményt? Nos, nem a sok rendőr. Az NYPD-től éppenséggel 2001 óta is hatezer főt bocsátottak el, és mégis javult a statisztika (amibe egyébként a jogos önvédelemből és a gondatlanságból elkövetett emberölés nem számít bele). A város a kívülről érkező illegális fegyverdömping megfékezésére és a rutinszerű igazoltatásokra hivatkozik. – A fiatalok ma kétszer is meggondolják, hogy kivigyék a fegyvert az utcára – mondta Raymond Kelly, New York rendőrfőnöke a rendőrakadémia végzős hallgatói előtt.

A turistáskodó idegeneknek nemigen van okuk attól tartani, hogy ők is a statisztikát gyarapítják. Az áldozatok több mint felével eleve ismerősi körben végeznek, mégpedig lőfegyverrel. A híres Central Parkban kocogni pedig aligha lehetne biztonságosabb: ez New York egyetlen rendőrkörzete, amelyben senkit nem öltek meg 2009-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.