Nyugodt szilveszter, sebesültekkel

A szigetszentmiklósi tűz tizenkét sérültje, és a sok rosszullét ellenére nyugodt szilveszteréjszakát tudhat maga mögött az ország: a tűzoltóknak átlagos, hétköznapi forgalmuk volt.

Országosan több mint 3000, a fővárosban pedig 700 esethez hívták ki a mentőket csütörtök este hét és péntek reggel hét óra között. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletese, Németh Cecília az MTI-nek elmondta: nagyon sok dolguk volt a mentőknek, több rosszulléthez, ittas emberhez, közlekedési és petárdabalesethez hívtak segítséget, utóbbi kapcsán 12 sérültet szállítottak kórházba. Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője közölte, hogy Budapesten 29 esetben riasztották a tűzoltókat, s ezek között egyetlen olyan tűzeset sem volt, amelyet bizonyítottan petárdabaleset okozott. Országosan 106 bejelentést kaptak a tűzoltók, ebből 31 „vaklárma” volt, 36 tűzesethez, 39 műszaki mentéshez riasztották őket. Hozzátette: a szilveszteri vonulások száma mindent összevetve „átlagosnak” számít.

A szigetszentmiklósi tűzesetről nem jelenthető ki egyértelműen, hogy pirotechnikai eszköz okozta volna a pincehelyiségében a szilveszteréjjel történt robbanást és tüzet, amelyben tizenketten szenvedtek sérülést.

Az önkormányzati tűzoltóság osztályvezetője, Hajdú Imre elmondta, hogy az jelenlegi információk szerint mintegy ötvenen szilvesztereztek az Ősz utca egy élelmiszer-áruház pincéjéből átalakított helyiségben, ahol belépőt is szedtek. Kiderítésre vár – tette hozzá –, hogy a pince bejelentett, hivatalos szórakozóhelyként üzemelt-e, vagy egy magánte­rületen tartott, zártkörű rendezvényről van-e szó. A robbanás, illetve a tűz a tánctérben keletkezett, de hogy pontosan mitől és miként, arra az eddig lefolytatott vizsgálat alapján nem lehet választ adni – mondta Hajdú Imre.

Megjegyezte: egyelőre nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy petárda vagy más pirotechnikai eszköz robbant, s emiatt gyulladt meg számos berendezési tárgy, olvadt meg a fal és a mennyezet burkolata. A tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető szerint a Szigetszentmiklóson történtekre csak a vizsgálatra rendelkezésre álló 30 nap letelte után lehet egyértelmű magyarázatot adni. Hajdú Imre hozzátette, 10-11-en szenvedtek könnyebb, zömmel felső légúti sérülést, egy személyt pedig súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Az MTI egyéb, megbízható forrásból úgy értesült, hogy a kifejezetten szilveszteri bulizásra átalakított pincében magánrendezvényt tartottak. Állítólag még a buliban résztvevők sem tudtak pontos információkat adni a történtekről. Volt, aki petárdát látott a teremben, mások csak a detonációtól kirepülő ajtó zajára, a felcsapó lángokra, illetve arra emlékeznek, hogy mindenki élve ki tudott menekülni a pincéből.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint az első bejelentés 0 óra 20 perckor futott be Szigetszentmiklós ról. Az eddigi adatok alapján ismeretlen tettes ellen közveszélyokozás miatt indult eljárás – tette hozzá Beluzsárné Belicza Andrea.

Az új év első napján reggel hat órától 500 emberrel és 40 géppel kezdte takarítani az éjszakai rendezvények helyszíneit, a főváros utcáit a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. A szilveszter utáni nagytakarításban összesen 250 köbméter hulladékot takarított össze és szállított el.

Népi tűzijáték a Vörösmarthy téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.