2010-ben robbant a Google

Saját számítógépes operációs rendszert indít 2010-ben a Google - jelentette be a kaliforniai központú vállalat a cég hivatalos blogjában. Elemzők szerint a lépésnek köszönhetően újabb összecsapás várható az internetes keresőóriás és a számítógépes szoftvercég, a Microsoft között.

"Új projektet jelentünk be" - olvasható a blogban. A szövegből kiderül, hogy a rendszer a cég kilenc hónapja működő böngészőjén, az eredetileg netbookokra kifejlesztett Chrome-on alapul, és nyílt forráskódú lesz.

Ez a lépés "egy kísérletünk arra, hogy újragondoljuk, mit jelent az operációs rendszer. (...) Gyorsaság, egyszerűség és biztonság, ezek a Google Chrome operációs rendszer kulcsfontosságú jellemzői. Úgy tervezzük a rendszert, hogy gyors legyen, könnyű legyen telepíteni, és pillanatok alatt elérhető legyen vele a világháló. (...) Határozottan szükségünk lesz arra, hogy a nyílt forráskódú közösség segítsen nekünk megvalósítani ezt a víziót" - olvasható a közleményben. A cég terve szerint a rendszer jövő év közepétől lesz elérhető.

A Chrome böngészőt tavaly indította el a cég, de korántsem olyan sikeres, mint a keresője. A Google a Chrome-mal az Internet Explorerrel piacvezetőnek számító Microsoft uralmát akarta megtörni, de nem sikerült. A Microsoft a közelmúltban indította útjára Bing nevű keresőjét, hogy a Google babérjaira törjön, ám a legújabb statisztikai adatok szerint a Google még mindig a piac 78,48 százalékát uralja, míg a redmondi cégóriásnak csak 8,2 százalék jut. Az internetes keresőpiacot uraló Google már csinált egy operációs rendszert, az Androidot, de azt csak mobiltelefonokban használják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.