Csepeli kettős gyilkosság: kérdések a feketekasszáról

Immár az alapítványi iskola gyanús pénzügyeiről is kérdezték a nyomozók Deme Gábort, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola volt gazdasági igazgatóhelyettesét, akit az intézmény pedellusával együtt Takács József igazgató és másik helyettese, Papp László meggyilkolásának gyanújával tartóztattak le közel egy éve.

A Fővárosi Bíróság szerdán két hónappal meghosszabbította Deme Gábor és Kun Tamás előzetes letartóztatását. A két férfit - mint arról lapunk többszöris beszámolt - a Csepel sziget Általános és Szakképző Iskolában január 7 én történt kettősgyilkosság gyanúsítottjaiként tartóztatták le.

Az ügy eddig nyilvánosságra hozott részletei szerint Deme, aki az igazgató gazdasági ügyekért felelős helyettese volt, és Kun Tamás, aki az intézmény biztonsági őri feladatokat is ellátó pedellusa volt, azért találkoztak kora este Takács József igazgatóval, hogy az iskolából távozó Deme átadja a nála lévő iskolai holmikat.

Demének a korábban kiszivárgott hírek szerint az alapítványi iskola szabálytalan gazdálkodása miatt kellett távoznia. Kun - Deme szerint - egy véletlen folytán meghallotta, hogy Takács Józseffel estére találkozót beszélt meg, s anélkül, hogy vele erről egyetlenszót is váltott volna, este az iskola előtt várta. Együtt mentekbe Takács szobájába, ahol az igazgató kérésére Papp László egy zsebébe rejtett kis magnóval felvette a beszélgetésüket, így a gyilkosság előtti, alatti és az azt követő beszélgetéseket is. Állítólag Kun is felmondott volna, de a dolgok végül máskép alakultak.

Deme és védője, Ruttner György ügyvéd azt állítják, Demének semmi köze nem volt a gyilkossághoz.

Ennek ellentmond, hogy Deme az iskola előtt jajveszékelt, amikor a Kunkérésére kihívott rendőrök megérkeztek, de egy szóval sem említette, hogy jelen volta gyilkosságnál. Később kiderült, hogy ő vitte el a szerverszobából megsemmisíteni azt a szervert, amelyen az intézmény biztonsági kameráinak a felvételeit tárolták. Deme a bűntényt követő órákban azonban erről sem beszélt. Hagyta, hogy a rendőrök Kun vallomása alapján néhány órán keresztül az iskola egy volt diákját keressék. Csak akkor ismerte be, hogy „ott volt", amikor a rendőrök Papp László zsebében megtalálták a még akkor is működő magnetofont.

Később azzal védekezett, hogy Kun Tamás megfenyegette, mindazt, amit tett, a fenyegetés hatására tette.

Kun Tamás - Ruttner György beszámolója szerint - a szerdai letartóztatási tárgyaláson maga is azt mondta, hogy „Demének ehhez az egészhez semmi köze". A bíróság ennek ellenére elutasította Ruttner indítványát, miszerint helyezzék védencét szabadlábra, hiszen nyilvánvaló - legalábbis a védő szerint -, hogy „nem tudott Kun tervéről és nem tevőlegesen nem vett részt a gyilkosságban, a bűne - ha van neki - legfeljebb annyi, hogy kényszer hatása alatt segített bizonyos nyomokat eltüntetni".

A rendőrség közben az elkészült szakértői vélemények alapján újabb bűncselekményekkel is meggyanúsította Deme Gábort. A nyomozók immár az iskola gyanús pénzügyeiről is kérdezték a voltgazdasági vezetőt. Számos fiktív számla került elő, és alaposnak látszik a gyanú, hogy az intézmény alkalmazottainak egy részét feketekasszából fizették, és ezeket a kifizetéseket fiktívszámlákkal fedezték le.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.