Pezsgő töménnyel: inkább ne

Az átlagosnál több mentőautó érkezésével számolnak, és plusz 60-70 ággyal készülnek a Fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiáján szilveszteréjszakára.

Zacher Gábor főorvos szerint minden évben vannak, akik az óévbúcsúztató végét már náluk töltik.

Rendszerint nem a nagyivókkal van baj ilyenkor, sokkal inkább a 15-16 éves fiatalokkal és az alkoholt ritkán fogyasztókkal. A pezsgő gyorsan felszívódik, észrevétlenül okoz nemvárt hatásokat, ráadásul ha valaki keveri tömény itallal is, abból könnyen baj lehet.

Az első szabály: soha senki ne igyon éhgyomorra. Az alkohol amúgy is furcsa, Janus arcú: okozhat feldobódottságot, könnyedséget és mély depreszsziót. Általában néhány deciliter bor vagy egy deci pálinka elfogyasztása hangosabb, gesztusokkal kísért beszéddel, nagyobb önbizalommal, csökkenő önkontrollal járhat. E ponton már érdemes megállni, szünetet tartani, mert ebben a szalonspicces állapotban a gyakorlatlanabbak olyasmire is rávehetők, amit józanul már nem tennének. Ám miután először épp az önkontroll lesz oda, csak kevesen tudnak megállni az első pár pohár után.

Italozók
Italozók, részeg, pezsgő, alkohol,

A részegség második fázisában (fél egy liter bor vagy másfél két deci töménnyel a gyomorban) a beszéd akadozóvá válik. Ha valaki ezt követően is tovább iszik, jön a színtévesztés, a kettős látás, a hallucináció. Zacher Gábor szerint azonnal mentőt kell hívni, ha valaki annyira részeg, hogy nem lehet vele kontaktust teremteni, fájdalomra sem reagál. Az utcánmég ebben a néhány fokos hidegben is könnyen kihűlnek és meghalnak a részegek. Mivel a részegek általában hánynak, semmiképpen nem szabad hanyatt fekve hagyni az öntudatlan embereket.

A kórházba kerülő eszméletlen betegeket jobbára csak megfigyelik, és hagyják őket aludni. Legtöbben csak másnap észlelik, hogy a házibuli helyett kórházban vannak. Ám a többség még ekkor is jobbára a sajgó fejével és háborgó gyomrával van elfoglalva. A főorvos szerint ugyan józanító egyen terápia nincs, tévhit, hogy a másnaposság újabb pohár alkohollal gyógyítható.

Inkább az apró kortyokkal elfogyasztott ásványvíz és tea ajánlott, és persze a pihenés. Tévhit, hogy a benzinkutaknál árult bulitabletták segítik a kijózanodást. Aki a szilveszteréjszakát vidám, alkoholos mámorral ünnepelte, az biztosan nem lesz józan egy ilyen tablettától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.