Farkas Péter feladni készült magát?

A jogerős ítéletének december 12-i kihirdetése után Farkas Péter feladni készült magát. Ügyvédje, Pelle Andrea szerint vélhetően az ünnepek után hazautazott volna az egykori olimpikon, aki 2008 novembere óta bujkált a hatóságok elől. Pelle lapunknak azt mondta: utána jár, hogy a közte és védence közt lezajlott beszélgetéseket nem „ellenőrizték-e” és nem használták-e fel Farkas elfogásához.

A nagybani marihuánatermesztésért távollétében jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélt Farkas Pétert az andorrai rendőrség egy hatfős akciócsoportja élén Robert Guirao-Ballen, az andorrai rendőrség nemzetközi együttműködési csoportjának vezetője vette őrizetbe. Guirao-Ballen vasárnap az MTI-nek azt nyilatkozta: bár készültségbe helyezték a kommandósokat is, Farkas elfogása simán zajlott.

Miután a hotelszobában a nyomozók igazol­ták magukat és közölték, hogy két magyarországi elfogatóparancs alapján őrizetbe veszik Farkast. A barcelonai olimpia 82 kilós kötöttfogású birkózó bajnoka ellenállást nem tanúsítva, szó nélkül követte a rendőröket.

Ügyvédje, Pelle Andrea hétfőn a Népszabadságnak azt mondta: arra számít, hogy védencét gyorsított eljárásban adják ki. Pelle kérdésünkre megerősítette, hogy az interneten keresztül rendszeresen tartotta a kapcsolatot Farkassal. Folyamatosan tájékoztatta az ügye állásáról, egyeztette vele a védelmi taktikát.

A Fővárosi Bíróság december 12-én jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélte a volt sportolót, amiért 2001 és 2004 között egy édesanyja nevén lévő XVII. kerületi családi házban – a bíróság szavaival élve – „irdatlan mennyiségű” kábítószert termelt öccsével és segítőjükkel. A több ezer tőnyi indiai vadkendert Farkasék minden bizonnyal értékesítették, de azt nem sikerült az eljárás folyamán tisztázni, hogy kiknek, ezért nem mondták ki őket bűnösnek kábítószer-kereskedelemben.

Pelle Andrea azt mondta, a jogerős ítélet után már arról folytak köztük a beszélgetések, hogy Farkas hazajön és letölti a büntetését.

– Ha nem készült feladni magát, nem lett volna már miről beszélnünk egymással, hiszen az ügye jogerősen befejeződött – szögezte le Pelle.

Az ügyvédnőt némi aggodalommal tölti el a rendőrség azon bejelentése, hogy körülbelül másfél hónapja szereztek róla tudomást, hogy Farkas Péter Spanyolországban (egészen pontosan Valenciában – a szerk.) bujkál.

– Abban az időben, a másodfokú eljárás befejezésére készülve, gyakran beszéltünk telefonon is, nemcsak az interneten – mondta Pelle Andrea, akinek, mint közölte, „van egy kis rossz érzése” a történtek miatt. Felvetődött benne, hogy a Farkas Péter elfogása érdekében bevallottan minden törvényes titkosszolgálati eszközt és módszert is felhasználó rendőrség az ő telefonját esetleg nem ellenőriztette-e? Vajon nem a közte és a védence közötti beszélgetések elemzése után tudták-e meg, hogy Farkas Péter Spanyolországban tartózkodik?

– Minden jogi lehetőséget kihasználok annak érdekében, hogy tisztázzam, nem sérültek-e a védencem elfogásával végződött titkos akció keretében az ügyvédi jogaim, nem kerültek-e jogosulatlanul ügyvédi titkok a hatóságok bir tokába – szögezte le Pelle Andrea.

Érdeklődésünkre a BRFK egyik nevének elhallgatását kérő vezető munkatársa azt mondta: a rendőrség áll minden esetleges vizsgálat elé. Az ügyben a törvényeket betartva jártak el, ami azt is jelenti, hogy a keresett személy ügyvédjét nem vonták semmiféle nyílt vagy titkos ellenőrzés alá. Egy ilyen intézkedésre egyébként nem is kaptak volna bírói engedélyt.

Farkas Péternek nem kell további büntetéstől tartania azért, mert tavaly novemberben, amikor perében megszületett az elsőfokú ítélet, egyszerűen kisétált a bíróság épületéből. Mivel akkor még nem volt elítélt, de még csak az őrizetét sem rendelték el, tette nem minősül fogolyszökésnek, így eljárás sem indulhat ellene a több mint egyéves bujkálás miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.