Tingatinga-festmények Szegeden

Különleges festői stílusirányzattal ismerkedhettek meg a jelenlévők szombaton a szegedi IH Rendezvényházban. Az egyestés eseményen bemutatott irányzat a létrehozójáról,

Tingatinga-festményeket már nemcsak ő hoz létre, hanem tanítványai és azok tanítványai is. A legjobb alkotásokat New Yorktól Japánig minden évben bemutatják; az első kiállítást 1974-ben láthatták az érdeklődők Koppenhágában. Magyarországra a szegedi Sarungi Emőke tanzániai–magyar műpártoló hozta be a tingatingát, amikor – saját gyökereit keresve – Tanzániában megismerkedett ezekkel a festményekkel. Azóta nemcsak Szegeden, hanem Budapesten is többször volt már tingatingakiállítás, és lesz más városokban is – a tavasszal például Békéscsabán látható majd a bemutató.

A tingatinga sajátossága, hogy biciklizománccal készül, és eleinte farostlemezre, ma viszont inkább vászonra festik az ilyen képeket. Ezek a festmények csak az olyan, szinte merőlegesen beeső fényben érvényesülnek, mint amely alatt az Egyenlítő alatt láthatók, ahol létrejöttek. Témájuk nemcsak az afrikai állatvilág, hanem a mesék, rítusok világa is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.