Sehol senki se talált vasutast

Álló vonatok, türelmetlen és tanácstalan utasok. Nagykanizsa felől a személyvonat előreláthatólag 240 perces késéssel érkezik, a székesfehérvári gyorsított várható késése 120 perc – ismételgeti folyamatosan a hangosanbeszélő.

Az indulásról és érkezésről tájékoztató információs tábla is változatlan, 120, 180 és 240 perces késéseket mutat, azzal a kiegészítéssel, hogy a vonatok indulása és érkezése műszaki okok miatt bizonytalan.

Tájékoztatás híján tanácstalan utasok a Déliben
Tájékoztatás híján tanácstalan utasok a Déliben

Vasárnap délután, 14 óra. Déli pályaudvar.

Egy fiatal nő hatalmas csomagjaival álldogál egy oszlop mellett. Fonyódra szeretne eljutni – immár reggel óta. Azt mondja: órákkal ezelőtt a Keletiből jött át, ott ugyanis közölték, hogy a váltók lefagyása miatt nem indítanak el egyetlen vonatot se. Itt, a Déli pályaudvaron 11 óra óta várja, hogy legalább a jegyét megvehesse. A pénztáros ugyanis – aki egyébként ezt munkatársunknak is megismételte – csak annak ad el jegyet, aki konkrétan megmondja, hogy mikor indul el az a vonat, amelyikkel utazni szeretne.

Márpedig ezt vasárnap délután senki nem tudta.

A pályaudvar várótermében arrébb egy középkorú és egy idősebb férfi beszélget. Őket is a Keletiből tanácsolták a budai pályaudvarra. Az idősebbik férfi Balatonszárszóra indult el Gödöllőről, még reggel. Nem tűnt türelmetlennek. Nem úgy, mint beszélgetőpartnere, aki szerint felháborító a vasúttársaság eljárása. Nem mondják meg korrekt módon, hogy sajnálják, de a hirtelen jött erős havazás, szél és a szokatlanul nagy hideg miatt országszerte összeomlott a vasúti közlekedés. Elfogadhatatlannak tartja, hogy hitegetik az utasokat. Valójában ugyanis a Déli pályudvarról egyetlen vonatot sem indítanak el, mint ahogy nem is érkezik be ide egy sem.

Amikor ezt szerettük volna megerősíttetni a jegypénztárossal, ő elhárította az érdeklődésünket, s mindössze anynyit mondott: nem nyilatkozhat, keressük meg az 1-es vágány melletti forgalmi irodát, ahol esetleg választ kapunk. Arra számítsunk azonban, hogy nem fogadnak majd tárt karokkal, hiszen az irodában folyamatosan cseng a telefon.

A forgalmi iroda ajtaját azonban zárva találtuk, vasutast pedig elvétve se láttunk. Az aranyvasárnap nemcsak a pályaudvarokon volt tegnap rendhagyó a fővárosban, az utakon alig közlekedtek az autósok, a bevásárlóközpontok környékén se kellett közelharcot vívni a szabad parkolókért – az üzleteket ezúttal nem lepte el a vásárlók hada. Aki tehette, otthon maradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.