Káosz világszerte

A kontinensen átsöprő hideghullám következményeként európaiak tízezrei vesztegeltek vasárnap is pályaudvarokon, repülőtereken és autóutakon. A dermesztő hideg és hóesés áldozatokat követelt, Lengyelországban például tizenöten fagytak meg a vasárnapra virradó éjjel.

A francia légi közlekedési hatóság a Charles de Gaulle és az Orly repülőtérről induló járatok 40 százalékát törölte vasárnap délután. Belgium három legnagyobb repülőtere – Brüsszel, Charleroi és Liege – egyáltalán nem üzemel, azamszterdami Schipholón a járatok egy része késik, másokat pedig töröltek. A londoni Heathrow-n hasonló a helyzet: jó esetben „csak” késik a gép, rossz esetben törlik a járatot – derül ki a távirati iroda jelentéséből.

A macedóniai Szkopje közelében az erős havazásban leállt a forgalom
A man rides in the trunk of a car to increase traction during a heavy snow storm on a regional highway near Skopje late December 19, 2009. REUTERS/Ognen Teofilovski (MACEDONIA - Tags: ENVIRONMENT TRANSPORT IMAGES OF THE DAY)

A Nagy-Britanniát Franciaországgal és Belgiummal öszszekötő Eurostar szuperexpresszek sem közlekedtek a hét utolsó napján.

A tengerentúlon sem jobb a helyzet. Több ezer törölt repülőjárat, több százezer, szombatra áram nélkül maradt amerikai háztartás és legalább öt halott – jelentős fennakadásokat okozott a szokatlanul nagy (és korai) hó az Egyesült Államok keleti partvidékén. A New York-i Long Islanden leesett 64 centiméter a 40-es évek óta példátlan, de másutt is rekordokat döntött a szakadatlan havazás. A washingtoni Ronald Reagan repülőtéren decemberben még soha nem mértek 40 centis takarót egyetlen nap alatt; a légikikötőt a főváros másik két repterével együtt lezárták. Washingtonban a mostani az elmúlt csaknem hét év legkomolyabb „hóhelyzete”: mindhárom közeli államban rendkívüli állapotot hirdettek ki, és lapunk irodáját sem lehetett gépkocsival megközelíteni szombaton. Egyedül Virginia államban több száz koccanásos baleset hátráltatta tovább az amúgy is nehéz közlekedést az autópályákon; a Nemzeti Gárda próbálta élelemmel, ivóvízzel és üzemanyaggal ellátni a járműveikben rekedt autósokat. Az áramkimaradás Nyugat-Virginia államot érintette leginkább, ahol a hóviharok 139 ezer háztartástól vágták el az elektromosságot, de százezrek jártak ugyanígy Virginiában, Kentuckyban és Észak-Karolinában is.

New York városában viszont, ahol átlagban „csak” 28 cm hó esett, igyekeznek kihasználni a havazás előnyeit.

Michael Bloomberg polgármester vasárnap azt közölte, személyi sérülés nem történt, és arra biztatta a metropolis lakóit: menjenek kirándulni és szánkózni, mint ahogyan ezúttal a Broadwayre is könnyen lehet napi színházjegyhez jutni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.