Klímabarát pályázat a hagyományos épületekre is

A Klímabarát Otthon Program nyáron meghirdetett panelpályázata után a tárca most a hagyományos építésű épületekre és lakásokra is kiterjesztette a klímavédelmi célú pályázatot. Olyan beruházások támogathatók, amelyek mérhető széndioxid-kibocsátás-csökkentéssel járnak, és igazolhatóan javul az épület energiahatékonysága. Komplex felújítás esetén akár 60 százalékos támogatás is elérhető.

A Klímabarát Otthon 2. pályázat keretében támogatás nyújtható a nyílászárók felújítására vagy cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, épületek lodzsáinak, teraszainak vagy tornácainak beüvegezésére. Ugyancsak támogatható az épületek nyári hővédelmének javítása, hővisszanyerős szellőzés kialakítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése, fűtéskorszerűsítése és használati melegvíz-ellátás korszerűsítése. Pénzt lehet kérni a megújuló energiafelhasználás növelésére, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítésére, és az épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia- vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítésére is. A pályázaton az új építésű, energiatakarékos házak építése is támogatható.

A támogatás egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos KlímaBónusz támogatásból áll, a kettő együtt akár 60 százalékos támogatást is eredményezhet. Az alaptámogatás mértéke 30 százalék, beruházásfajtánként maximum 555 ezer–1,47 millió forint.

A zöldtárca elsősorban a komplex jellegű felújításokat kívánja ösztönözni: ha az épület a beruházás eredményeképp eléri a „C” feletti energetikai kategóriát, a KlímaBónusz támogatásra is jogosulttá válik. Ennek mértéke a tervek szerint 10–30 százalék az elért B, A vagy A+ energetikai kategóriától függően, a támogatás mértéke beruházásfajtától függően maximum 200 ezer–egymillió forint lehet. A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak.

A nyáron meghirdetett panelpályázatra eddig több mint ezer lakóközösség jelentkezett, az elbírálás folyamatos. Pozitív döntés eddig 860 pályázatról született, mintegy 13 milliárd forint támogatásról. A kifizetések a támogatási szerződés megkötését követően azonnal megkezdődhetnek. A tárca következő lépésként a Klímabarát Intézmény Programot hirdeti majd meg közintézmények energiahatékonysági felújítására.

Olt Boglárka, a környezetvédelmi tárca sajtófőnöke szerint a szén-dioxid-kvóta eladásaiból eddig befolyt 36 milliárd forint teljes egészében klímavédelmi célokat szolgál. A megpályázható keret bővülhet, hiszen most is folynak tárgyalások további kvótaértékesítésről. A már lekötött 13 milliárdon túl tehát 23 milliárd pályázható még meg. (Ö. Z.)

Lakópark hét emeleten  A szerző felvétele
Lakópark hét emeleten A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.