Kevesen mernek új lakásokat építeni

Látványosan átrajzolta a válság a lakáspiacot, és ez látszik Óbudán is, ahol már alig látni építkezést. A közelmúltban egyetlen új projektet sem indítottak. Ha viszont beindul a piac, akkor az lesz nyeregben, aki tud kínálni valamit.

Míg nemrégiben a tervezőasztalról kapkodták el a vevők a harmadik kerületi lakásokat, a beruházók most annak örülnek, ha a tervezett fejlesztés túljut a tervezőasztalon, és sikerül bankhitelt szerezni az építkezéshez. – Az utóbbi hetekben mintha töredezne a jégpáncél a bankok befagyasztott hitelezési rendszerén. Épp itt az ideje, mert a helyzet tarthatatlan. Hitel nélkül nem lehet finanszírozni a beruházásokat– mondja Takács Imre, a Jazz Loftot építtető Malomvári Kft. ügyvezetője.

A Vörösvári úti projekten jól követhetők az utóbbi évek lakáspiaci változásainak hatásai. Olyannyira, hogy a Jazz Loft mára már csak nevében őrzi az eredeti koncepció, a loftlakások köré épülő lakónegyed emlékét. A loftokra ugyanis nem mutatkozott igény, az 5,5 méter belmagasságú, szerkezetkészen 430–450 ezer forint négyzetméteráron meghirdetett különleges lakásokat ki kellett írni a forgatókönyvből. Takács Imre úgy véli, ha időben letettek volna a loftok kialakításáról, a Jazz Loft összes lakása elkészült volna a válság előtt. A Vörösvári úton kilenc hónapig állt a munka, amikor újratervezték az egész beruházást, ráadásul új generálkivitelezőt kellett találniuk, mert az előző ellen felszámolási eljárás indult, ami további öt hónappal késleltette a beruházást.

A beruházó tőkeereje mellett koncepcióváltás is kellett ahhoz, hogy a fejlesztés tartható pályára álljon, és oda érjen, ahol most tart, amikor bizton állítható, hogy a jövő év első hónapjaiban megtörténnek a kulcsátadások.

A folytatásnak nagy ára van, hiszen a Jazz Loft lakásainak értékesítésekor a krízis hatására szó szerint megérintették a padlót, amikor a legalacsonyabb négyzetméterárakat 400 ezer forintban határoztak meg, aminél lejjebb már nem lehet menni. A cégvezető tízszázalékos áresésről és az áfaemelés lenyeléséről beszél, amikor állítja, az árak az eredeti tervekhez képest 15 százalékkal csökkentek.

A vevőknek ugyanakkor alkalmi vásárlási lehetőséget teremtettek a történtek, amivel sokan éltek és élnek is, ami előfeltétele volt annak, hogy a házak felépüljenek. Az első száz lakás februárra készül el az új háztömbökben, az eredetileg loftoknak szánt régi épületekben pedig ötvenet alakítanak ki a második ütemben. Az építkezést már nem odázhatják el a régészeti feltárások, mert elkészültek, ami nem mellékes körülmény a korábban rómaiak által kedvelt kerületben, ahol egyes beruházóknak sok tízmillió forintot kell ezen a címen pluszban kifizetniük. Van olyan fejlesztés, amelyikről azért tettek le egyelőre a tulajdonosok, mert kiderült, a területen bőséges leletanyag rejtőzik, amelynek feltárása rengeteg pénzt és időt visz el. Erre pedig profitorientált cégnek most semmi esetre sem futja.

A Vörösvári úti építkezésnek a környéken jelenleg nincs versenytársa, a két telekkel arrébb meghirdetett Zen Gardenből az óriásplakátokon kívül más még nem látható. Úgy hírlik, egyelőre nem is kezdődik el az építkezés, noha a jogerős építési engedély már jó pár hónapja a fejlesztő birtokában van. A Zen Garden területét birtokló GB Európa cégcsoport egyik munkatársa arról tájékoztatott, hogy tapasztalataik szerint a lakáspiacon 320–340 ezer forint négyzetméteráron kínált új lakásokra van igazi kereslet. Persze ezek Pest olcsóbb kerületeiben vannak. Budán a drága telekárak miatt ennyiért nem lehet építkezni. A számos nagy budapesti lakóingatlan-fejlesztésben – a Marina Part melletti Duna Terasz Lakóparkban, a Lőrincligetben, a Ciprusházban, a Silverside-ban és a Madárhegyre tervezett, három ütemben megvalósuló lakásépítésben egy aránt – érdekelt GB Európa a Vörösvári úton 420-430 ezer forint négyzetméteráron tervezte értékesíteni azt a 131 lakást, amelyek megépítését bizonytalan időre elhalasztották. Állítólag van rá némi esély, hogy tavasszal elővegyék az ásót, mert a lokációban hisznek, és talán a lakásárak is visszatérnek majd az elfogadható fejlesztői hasznot is tartalmazó szintre.

Megtudtuk, hogy a tőkeerős, nagy beruházók rendszeresen kapnak ajánlatokat olyan projektek átvételére, amelyeket a hitelfelvételi problémákkal küzdő tulajdonosok nem tudnak beindítani. A lakáspiacon erőteljes mozgolódás várható, máris vannak olyan projektek – a többi között Óbudán is –, amelyekről úgy hírlik, finanszírozó bankjuk felmondta a hitelezői szerződést. Az egyik beruházásról próbáltunk részleteket megtudni, de a bank nem nyilatkozik, a beruházót pedig nem tudtuk elérni – vagyis a piaci pletykákban minden bizonnyal van igazság – hogy mennyi, reméljük, hamarosan kiderül.

Néhány fal még a régi malmot idézi, de a loftlakásokat nem keresték a vevők
Néhány fal még a régi malmot idézi, de a loftlakásokat nem keresték a vevők
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.