Lehet fehér karácsonyunk

Karácsony előtt lesz hó az ország jelentős részén, délen több, másutt kevesebb, és ez a hó minden bizonnyal karácsonyig megmarad – mondta Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa tegnap.

Nagyon hideg idő lesz karácsonyig, tehát ha lesz csapadék, akkor az mindenképp hó lesz, és úgy tűnik, hogy az ország nagy részén lesz csapadék. A déli területeken várható több hó, ott a 10 centimétert is meghaladhatja helyenként. Északon kevesebb lesz, ott is eshet néhány centiméter, de errefelé lehetnek olyan helyek is, ahol egyáltalán nem alakul ki hótakaró – közölte.

A csillagászati tél beköszönte előtt egy héttel, tegnap Spanyolországban kiadós hóesés bénította meg a közúti forgalmat. Ugyanakkor Németországban csak csekély mennyiségű hó esett, és még az sem biztos, hogy ott fehér lesz az idei karácsony. Németországban a héten marad a hideg idő, különösen éjszaka hűl le a levegő. A magasabban fekvő területeken két számjegyű is lehet a mínuszhőmérséklet. Ugyanakkor a számítógépes modellek eltérnek a jövőt illetően. Karácsony környékére plusz tíztől mínusz három fokig terjednek az előrejelzések.

Spanyolországban járhatatlanok az autópályák, a hatóságok „szibériai” hidegfront közeledéséről beszélnek, az ország északi és keleti részén a várható ítéletidőre figyelmeztették a lakosságot. Teruel keleti város iskolájában a hóesés miatt szünetel az oktatás, a járművek csak hólánccal tudnak közlekedni. Madridban és a főváros környékén közlekedési káoszt okozott a hóvihar.

Nem jobb a helyzet az Atlanti-óceán túloldalán sem. Főként Kanadában tombol ítéletidő, Torontóban nagy mennyiségű hó esett, Ontarióban, ahol a tartomány történetének egyik legzordabb időjárása köszöntött be, legalább 100 ezer embert elvágtak a hóakadályok a külvilágtól. A hatóságok felszólították az embereket, hogy a hét közepéig ne utazzanak a térségbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.