Szőrmentén

A nők viszonylag korán rákaptak a szőrtelenítésre - már aki, és ahol, persze. A Peloponnészosz félszigeten például már több ezer éve kedves szokás volt, ami viszont az atomkort és mondjuk Magyarországot illeti, nos, itt még 1960-ban sem helyeselték az orvosok.

A 70-es években azonban már igen: a hónaljra hajnyírógépet, a lábra a szőkítést és a testvéri Német Demokratikus Köztársaság remek gyártmányát, a dörzslapocskát javallták főként. És főként a városban: a mentesítés faluhelyen csak a 80-as évek végén kezdett szokásba jönni - olvasható Nagyfalusi Ágnes Divat? Szépség? Női szőrtelenítés. Motívációk, eszközkészlet című tanulmányában, amelyhez a szerző egy Szeged melletti helységből, Csanádpalotáról gyűjtötte az anyagot.

A szőrszálhasogatás beindításának egyik fő motívuma - tudhatjuk meg -, hogy a nők egyszer csak elkezdik szégyellni magukat: „Tizenhárom éves voltam és már pelyhedzett a hónaljam és a strandon ciki lett volna” - vallja egyikük. A másik ok a környezet és a média, azaz a vonzó minták: „Tv-ben láttam, szerintem valamilyen ifjúsági műsorban és én is kipróbáltam, utána rövid időn belül elkezdtem kozmetikushoz járni” - ekképp egy másik.

Elsőként többnyire borotvát használnak a nők - az első élmény, mint az első élmények oly gyakran - tehát többnyire negatív. Igaz ez a szőrtelenítőkrémre is, amelytől a kezdőnek kipirosodott és lehámlott a lábáról a bőr.

Az adatközlők egy része gyantáztat, azzal az indokkal, hogy fáj ugyan, de hatékony. Aki nem, az a módszer tetemes idő- és pénzigényére hivatkozik, de van aki arra, hogy „egyszer gyantáztattam (...) Előtte azt hittem, hogy az epilálás fáj a legjobban. Hát nem.” Mindent egybevetve a településen az epilálók vannak a legtöbben; „10-15 perc alatt készen is van két láb” - érvel az egyik elkötelezett. A hónalj szőrtelenítésének az esztétikaiak mellett higiéniai okai is vannak: meggátolja a szagosodást. A bikinivonal és az egész szeméremdomb szőrtelenítésénél azonban van más is: a nők úgy érzik, az ellenkező nem így szereti. „Szex előtt mindig borotválok (…) Szerintem ez már elvárás a férfiak oldaláról” - fogalmazott egy megkérdezett. Kiderült viszont az is, hogy akinek nincs párja, az kevésbé tettrekész. „Ha nincs pasim, és mondjuk tél van, akkor nem szoktam a lábamat szőrteleníteni” - ismeri el egy magányos hölgy. A harmadik csoport megállás nélkül szőrtelenít, ha van valakije, ha nincs.

A szerző végül - egy nagyon aktív, így szőrének nagy részét végképp elvesztett - delikvensnek felteszi a fogas kérdést:mi lesz, ha újra a szőrös láb lesz a divat? A válasz: „biztos kifejlesztenek addigra valamit, amivel vissza lehet majd növesz teni.”

'Szerintem ez már elvárás a férfiak oldaláról'
„Szerintem ez már elvárás a férfiak oldaláról”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.