Magyar díszek a Fehér Ház karácsonyfáján

A többi közt a magyar nemzeti zászló, a Kossuth-címer, valamint Kossuth Lajos Capitoliumon álló mellszobrának és az 1956-os szabadságharcosok San Franciscó-i emlékművének sziluettje is látható lesz a Fehér Ház karácsonyfáján.

Mint a First Lady, Michelle Obama a minap bejelentette: hatvan helyi amerikai közösséget kértek fel az idén, hogy megfesse a díszeket. Maggie "Baba" Ujvagi, az 1957 óta az Egyesült Államokban - az Ohio állambeli Toledóban - élő népművész az amerikai magyar reformátusokon keresztül kapta a megbízatást.

A Fehér Házban évente több tucat karácsonyfát állítanak fel, de a "hivatalos" az, amely a kék termet díszíti. A nyertes fenyőfát évente a Nemzeti Karácsonyfa-szövetség versenyén választják ki, és általában öt és fél méter magas. A díszek tematikája évente más és más, tavaly - amikor még Laura Bush volt a ház asszonya - hazafias motívumokat kellett festeniük a művészeknek. Kevéssé meglepő, hogy a 370 gömb közül az egyiket nem tették fel, ugyanis ez állt rajta: "Induljon eljárás George W. Bush ellen!" 2007-ben Amerika 391 nemzeti parkját dolgozták fel témaként. A kék terem fenyője nem azonos az "ország karácsonyfájával" - ez utóbbit a szabadban állítják fel -, a háttérben pedig rendszerint jól látszik a Washington-emlékmű obeliszkje, az USA egyik jelképe.

A Fehér Ház karácsonyfájára függesztik majd Maggie
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.