Gyásznap a permi áldozatok emlékére

Elnöki rendeletre gyásznapot tartottak tegnap Oroszországban a permi Sánta ló szórakozóhelyen szombatra virradóra kiütött tűz 112 halálos áldozatának emlékére: mindenütt félárbocra engedték a lobogókat, a tévéállomások törölték a szórakoztató műsorokat.

A Moszkvától mintegy 1200 kilométerre keletre lévő Permben már harmadik napja tart a gyász. Tegnap délelőtt több százan gyűltek össze a kiégett klubnál, hogy virágokkal róják le tiszteletüket az áldozatok emléke előtt. Az első temetéseket már vasárnap megtartották, tegnap mintegy 30 áldozatot temetnek el. A kórházban lévők többségének az állapota súlyos.

A lapok számos újabb részletről számoltak be. A Komszomolszkaja Pravda megtalálta az ismertté vált videofelvétel készítőjét, s kiszámolta, hogy a mintegy 300 embernek alig több mint 4 perc állt rendelkezésére, hogy egy egyszárnyú ajtón át kimeneküljön a mérgező füstbe borult helyiségből egy előtérbe, ahonnan egyetlen szűk ajtó vezetett egy kanyargós, szűk lépcsőre.

A klub alkalmazottai és a fellépők közül sokan maradtak életben, mert ők a szolgálati bejárón át menekültek, amelyet a vendégek nem ismertek. Az egyik mixer elmondta: amint tüzet fogott a szalmaszövedékkel dekorált álmennyezet, szinte azonnal kialudt a világítás, ő négykézláb közelítette meg a szolgálati bejáratot.

Az operatőr elmondta, hogy az utcán, a kihozott áldozatokat a földre fektették, jött egy férfi, aki fejét fogva kereste a feleségét. Amikor észrevette, hogy egy nő haldoklik, szájból szájba lélegeztetéssel, az operatőr segítségével végzett szívmaszszázzsal visszahozta az életbe, majd ment tovább keresni a feleségét.

A nyomozás több irányban folyik: nem zárható ki a rövidzárlat, a petárdák nem rendeltetésszerű működése, viszont tény, hogy petárdák zárt helyiségben való felhasználását törvény tiltja. Ugyanakkor a szalmából készült, tűzveszélyes dekoráció is sérti a tűzvédelmi előírásokat, továbbá a helyiségben számos borítás plasztikból és egyéb műanyagból készült, amely nemcsak könnyen kap lángra, hanem égésekor mérgező anyagok keletkeznek. A Sánta ló klubban december 7-én lett volna a következő tűzvédelmi ellenőrzés.

A hely elsőként őrizetbe vett egyik tulajdonosának a nevét közölték, ám a többiek nevét titokban tartják, mert attól tartanak, hogy meglincselhetik a gyanúsítottakat. Bírósági jóváhagyással két hónapra vizsgálati fogságba került a helyiség két tulajdonosa, a klub megbízott igazgatója és művészeti vezetője, továbbá még egy férfi, akiről egyelőre nem tudni, hogy ő készítette, szállította, vagy működtette a tűzijátékot. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.