Pokol a klubban: Szigorú büntetést vár az orosz elnök

Tovább nőtt a permi éjszakai klubban kitört tűzvész áldozatainak száma: vasárnapra virradó éjszaka több, súlyos égési sérüléseket szenvedett áldozat elhunyt a kórházakban, s így a tűz nyomán tegnap délelőttig 112 ember vesztette életét. Kórházakban mintegy 120 sérült van, közülük több mint 80 állapota súlyos, 60 embert géppel lélegeztetnek.

A tűz szombatra virradó éjszaka tört ki a Moszkvától mintegy 1200 kilométerre lévő, 1,2 milliós Perm történelmi belvárosában lévő Sánta ló éjszakai klubban. A lángok pillanatok alatt hatalmába kerítették a mintegy 500 négyzetméteres helyiség jelentős részét, és a klub fennállásának nyolcadik évfordulóját ünneplő közel 300 ember többsége nem tudott idejében kijutni.

A sérülteket szombaton a rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépei összesen nyolc járattal több városba, elsősorban Moszkvába és Szentpétervárra vitték, ahol egyes kórházakban különleges égési osztályok vannak. A Moszkvába szállítottak közül vasárnapi közlés szerint húszan vannak nagyon súlyos állapotban. Sokan a testfelületük 50 százalékán vagy még nagyobb területen szenvedtek égési sebeket. Tatjana Golikova egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a sérülteknek minden szükséges plasztikai műtétet is az állam fedez.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere és Rasid Nurgalijev belügyminiszter a helyszínről vasárnap hajnalban visszatérve újra hangsúlyozta: a terrorcselekmény lehetősége kizártnak tekinthető, a szakemberek semmi olyan nyomot nem találtak, amely ilyenre utalt volna. A tüzet az illetékesek szerint egy tűzijáték-petárda okozta, csak az nem világos még, hogy a petárda nem rendeltetésszerűen működött, vagy az alkalmazók nem vették figyelembe a szalmafonattal díszített álmennyezet magasságát.

Dmitrij Medvegyev elnök - videokonferencia útján - szombaton többször tájékozódott a helyzetről, a felelősök szigorú megbüntetését követelte, s felszólította az illetékes kormánytagokat, hogy fontolják meg a tűzvédelmi szabályok megsértése miatt kiróható büntetések megszigorítását. Egyben utasította őket, hogy ne takarékoskodjanak az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek a megsegítésén.

Vasárnap őrizetbe vették a Sánta ló klub helyiségének két társtulajdonosát - akik azzal védekeztek, hogy ők csupán hosszú távra bérbe adták a helyiséget -, továbbá a klub bérlőjét, igazgatóját és művészeti vezetőjét.

Oroszországban egymást követik a sok áldozattal járó súlyos tűzesetek, főleg az idősek otthonaiban. A szórakozóhelyeken azonban az utóbbi három évben bekövetkezett ilyen eseteknél az áldozatok száma nem haladta meg a tízet. (MTI)

A biztonsági kamera így látta a menekülő embereket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.