London már nem figyeli az ufókat

Ötven év után felhagyott a megfigyeléssel Nagy-Britanniában a védelmi minisztérium megmagyarázhatatlan jelenségekre szakosodott egysége. Vagyis: teketória nélkül leépítették az ufómegfigyelések követésére létrehozott szervezetet.

Mint ez megkésve, a sajtó nyomására, pénteken napvilágra került, a tárca december 1-jén szüntette meg az egységhez vezető forródrótot és e-mail címet. Kiadott közleményében a minisztérium hangsúlyozza, hogy "nincs hivatalos véleménye arról, létezik- e világ a Földön kívül, vagy nem.

Ötven év alatt egyetlen ufómegfigyelés sem szolgált bizonyítékkal az Egyesült Királysággal szembeni esetleges fenyegetésről. A védelmi minisztériumnak nincs különleges képessége a közvélemény által bejelentett megfigyelések ellenőrzésére. Miután a vizsgálatoknak nemzetbiztonsági szempontból sincs hasznuk, a tárca szerint "helytelen lenne a védelmi forrásokat ufólátások követésére fordítani".

A pozíció megszüntetésével a minisztérium évi körülbelül 44 ezer fontot (13 millió forint) takarít meg. A tárca szóvivője szerint a rendelkezésre álló anyagi forrásokat a legfőbb prioritásra, az afganisztáni hadjáratra kell fordítani. Az Egyesült Királyság légtere elleni tényleges fenyegetés felismerése a napi 24 órás radarellenőrzés feladata, elhárítása pedig a Királyi Légierő harci repülőgépeinek dolga.

A The Sun bulvárlap megkérdezte a védelmi minisztérium korábbi ufófelelősét, Nick Pope-ot, aki "felháborítónak" nevezte az egység leépítését, mert ezzel a szigetország "terrorista támadásoknak teszi ki magát". Fennállásának évtizedei alatt az ufókövető iroda 12 ezer bejelentésnek járt utána. Megfigyelők még 2008-ban is 135 "azonosítatlan repülő objektumot" véltek felfedezni az égen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.