Karácsonyi virágok a fenyőfa mellé

Ha a karácsonyi kaktusz virágrügyeit nyáron jól tartották, most készülődnek nyílni. A legügyesebb hobbikertészek saját, újraszínesedő mikulásvirággal is dicsekedhetnek. A többség azonban a napokban vásárol az üzletekben virágzó cserepeseket.

Szerencsére sok lakásban nem képzelhető el a karácsony virágzó cserepes növény nélkül. A virágüzletekben és a nagyobb, télen is nyitva tartó kertészeti áruházakban bőven lehet válogatni mindenféle, üvegházakban nevelt virágzó szobanövény közül. A jobb helyeken használati utasítást vagy éppen reklámújságot is adnak a drága növények mellé. Érdemes ezt elolvasni, mert kis odafigyeléssel meghosszabbítható a növény élete. Ha a hazafelé nem fáznak meg az utcán vagy a kocsiban, akkor van esélyünk arra, hogy a lakásban hosszabb-rövidebb ideig megtartják díszüket. A legkevesebb csalódást az orchideák okozzák. Ha locsolják őket és legalább részben kielégítik környezeti igényeiket, akkor a lakásban hetekig, de a télvégi ünnepek alatt biztosan megtartják pazar virágaikat. A legtöbb lakásban megtalálhatók a klasszikus téli virágzó növények, a mikulásvirág, karácsonyi kaktusz és a hagymások közül az amarillisz.

Mind közt a mikulásvirág számít a legkülönlegesebbnek. Már az is nagy kunszt, ha sikerül a télen, teljes, színes pompájában beszerzett növényt a következő szezonig úgy életben tartani, hogy ne kopaszodjon fel, és legalább zöld maradjon. De ez még nem karácsonyi dísz. Ha valakinek ilyen „másodévese” van, most már semmit nem tehet, hogy karácsonyig megpirosítsa a levelét. A pirosítást korábban kellett volna elkezdeni, de aki ilyesmire vállalkozik, jó ha azzal számol, hogy lakásában mexikói klímát kell utánozni. Van, akinek sikerül. De a legtöbb mikulásvirág levelét vesztett száraz ágcsomóként végzi. Ezért egyszerűbb, ha ilyentájt beszerezzük a kívánt méretű növényt, azután a szépségét veszítettet egyszerűen kidobjuk. Annyit azonban tudni kell róla, hogy a celofán díszborítást gyorsan el kell távolítani. Ezután rendszeresen kell öntözni, és párásításáról gondoskodni. Nem szereti a nagy meleget, a változó hőmérsékletet, a huzatot.

Sokkal sikeresebbek a karácsonyi (és rokonának számító húsvéti) kaktusz tartói. Az ajándékba kapott növényről jó tudni, hogy eredeti élőhelyén, a brazíliai esőerdőkben gyökereivel a korhadó fában és bomló levelek között keresi a táplálékot. Megfelelő kezelés mellett karácsony táján virágzik. Ha ezt más időpontokban teszi, akkor a belső órája megzavarodott. Könnyen életben tartható. Nyáron, félárnyékos helyre, a szabadba költöztethető. Azért, hogy karácsonykor boruljon virágdíszbe, nyáron vizet és kevéske tápanyagot kell a növénynek juttatni. Ekkor az új levelek beérnek és kialakulnak az új virágkezdemények. Ősztől csak mérsékelten szabad öntözni, ám, a bimbók megjelenéséig rendszeresen kellene párásítani. Virágzás alatt sok vizet és foszforban gazdag tápoldatot igényel. Bimbói nem egyszerre nyílnak. 10-15 fokos helyiségben tovább virágzik, ezért az ablak közelében a helye. Amikor virágzik, nem szabad mozgatni.

A virágzás után elveszti fényét, és megkezdi két hónapos nyugalmi időszakát, ilyenkor kevesebb vizet és fényt igényel. Mondhatni, a második sorba kerülhet. A szobából hűvösebb helyre tehetjük, tavaszig nem nagyon van vele dolgunk. Ha nyugton hagyjuk, csak jót teszünk vele. Sokan hajtatnak a téli szobában amarilliszt is. A nemes hagymák óriási virágaival télen színt visznek a lakásba. Egy elég nagy hagyma általában 2–6 nagy, tölcsér alakú virágot hoz, a virágok száma és nagysága függ a növény tápláltságától, korától is. Számos amarilliszváltozat létezik. Van egyszínű, narancssárga, bordó, rózsaszín, vörös, fehér és csíkos, valamint cirmos virágúak mellett megtalálhatók a telt virágú változatok is. Vannak a virágzásra felkészítettek, ezeket a kezelési utasításnak megfelelően kell ápolni, s óramű pontossággal hozzák virágjukat.

Az egyszerű hagymákkal azonban végig kell csinálni a teljes amarilliszrituálét – pontosan fordítva, mintha a kertben nőnének. Úgy kell az időt visszaszámolni, hogy a virágok nyílásáig 8-9 hétre van szükség. (Aki a karácsonyi virágoztatást most kezdi, elkésett. Ezért inkább előkezeltet válasszanak.) A beültetés után csak egyszer szabad öntözni, egészen addig amíg, meg nem jelenik a hagyma oldalából induló a virágszár hegye. Középről a levelek hajtanak. Ha ebben az időszakban is bőségesen öntözik, akkor a hagyma csak levélcsokrot hajt. A virágszár megjelenésekor sötétebb helyre kell rakni az amarilliszt, mert ekkor hoszszabb szárat hoz, ilyenkor már kaphat bőven vizet is.

A jövő héten a kellemetlenkedő rovarokról és távoltartásukról írunk.

Beállíthatjuk a karácsonyi kaktusz biológiai óráját
Beállíthatjuk a karácsonyi kaktusz biológiai óráját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.