A „cannabis-népfőiskola” kötelező könyve

Az orvosi célú marihuánatermesztés engedélyezéséről a gazdaság dollármilliókat nyer, enyhíti a fájdalmat és a munkanélküliséget –érvelnek a kábítószer mind szélesebb engedélyezése mellett egyre többen az Egyesült Államokban.

Igaz, csak egy, hathetes tantárggyal (ára: 485 dollár, azaz 88 ezer Ft) és egyetlen kötelező olvasmánnyal, de megnyitotta nemrég a kapuit a „cannabisnépfőiskola” az egyesült államokbeli Detroit mellett. Mégpedig azzal a céllal, hogy az északi Michigan állam különösen vergődő munkaerőpiacára képezzen szakembereket.

– Állásokra van szükség, mi pedig úgy véljük: az orvosi célú marihuána több száz munkahellyel és dollármilliókkal élénkítheti a gazdaságot – nyilatkozza Nick Tennant, az intézmény alapítója a vasárnapi The New York Times címlapján.

Az egyetlen kötelező irodalom a tantervben „A marihuána kertészete: az orvosi célú termesztő bibliája házon belül és kívül” című alapkönyv. Ebben benne vannak az igen fontos világítástechnikai ismeretek is. Michiganben pusztán a hivatalos adatok szerint 2400 hivatásos termesztő él, ugyanis a törvények a terápiás céllal kábítószert fogyasztók számára lehetővé teszik, hogy fejenként 12 növény termesztésére „gondozót” fogadjanak. E gondozók – olyan 21 éven felüliek, akiket még nem ítéltek el kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményért – legfeljebb öt páciens igényeit elégíthetik ki, vagyis maximum 60 növényt kezelhetnek.

A Gallup-intézet októberi felmérése szerint az amerikaiak 44 százaléka, a liberálisabb nyugati parti államokban pedig 53 százaléka támogatja a marihuána teljes legalizálását. Az előbbi 13 százalékpontos növekedést jelent az évtized elejéhez képest. A szakemberek arra számítanak, hogy a támogatottság nemzedékváltással összefüggésbe hozott erősödése négy év alatt fordíthatja országosan is pozitívba az arányt.

Mint nemrég megírtuk, az ügyészi erőforrások jobb kihasználására hivatkozva a szövetségi hatóságok már nem üldözik a marihuánát egészségügyi alapon fogyasztókat, illetve terjesztőket az USA-nak abban a 14 államában, amely lehetővé teszi ezt – közölte a washingtoni igazságügyi minisztérium. Azt viszont hangsúlyozzák: mivel a kábítószerrel való visszaélés továbbra is szövetségi szintű bűncselekmény, a törvény szigorára számíthatnak azok, akik az enyhítéssel akarják álcázni, az amúgy illegális tevékenységüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.