Elmarasztalták Magyarországot Strasbourgban

Megsértették egy magyar történész szólásszabadsághoz való jogát azzal, hogy elmarasztaló ítéletet szabtak ki rá Budapesten azért, mert antiszemitizmussal vádolta a magyarországi jobboldali sajtót - mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden kihirdetett ítéletében. Karsai László történész, egyetemi tanár 2006 decemberében nyújtott be panaszt a strasbourgi bíróságon, miután egy általa antiszemitának minősített cikk bírálata miatt az illetékes magyarországi bíróságok elmarasztalták.

Magyarországon 2004-ben sajtóvita kezdődött annak lehetőségéről, hogy állítsanak-e szobrot Teleki Pál néhai miniszterelnöknek, aki együttműködött a náci Németországgal, és részt vett a zsidótörvények elfogadásában.

Karsai az Élet és Irodalom című hetilapban (2004/11.) közzétett írásában bírálta a jobboldali sajtót, különösképpen Török Bálintot, akit "a zsidók szidalmazásával" vádolt meg. A jobboldali sajtónak azt vetette a szemére, hogy dicséri Teleki Pál szerepét.

Török becsületsértés miatt beperelte Karsait, keresetét az elsőfokú bíróság elutasította, a Fővárosi Ítélőtábla és a Legfelsőbb Bíróság viszont helyt adott neki. A történészt arra kötelezte a bíróság, hogy saját költségén 15 napon belül tegye közzé az ÉS-ben az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, valamint bocsánatkérését.

A strasbourgi bírói testület viszont úgy ítélte meg, hogy Karsai László "a közvéleményben nagy érdeklődésre számot tartó" - Magyarország önkényuralmi múltjának elfogadásáról folyó - vita keretében írta meg replikáját. Álláspontja szerint Török Bálint - az angol nyelven kedden közzétett ítéletben csak a név kezdőbetűi szerepelnek - önként tette ki magát nyilvános bírálatnak azzal, hogy cikket írt. Ezen körülmények között a bírálatok, legyenek azok bármilyen súlyosak, az európai emberi jogi konvenció 10., a szólásszabadságról szóló cikke alapján nem büntethetők - mondta ki a strasbourgi bíróság, amely a 10. cikk megsértésének alapján 4000 eurós büntetést szabott ki a magyar államra a történésznek okozott erkölcsi kárért.

Az ítélet az Európa Tanács honlapján (www.coe.int) teljes terjedelmében elolvasható. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.