Életfogytiglan a tokaji pénzszállító két rablójára

A 2007. márciusi tokaji pénzszállítórablás és gyilkosság ügyében az első- és a harmadrendű vádlottat első fokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte tegnap a Borsod Megyei Bíróság előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt.

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott 2007. március elején tervelte ki annak a pénzszállító autónak a kirablását, amelyen a harmadrendű vádlott is dolgozott. Utóbbi munkatársának, a biztonsági őrnek a megölését is előre eltervezték az ügyészség szerint. 2007. március 27-én a pénzszállító autó 166 millió forintot vitt, amikor Tokaj mellett a harmadrendű vádlott az általa vezetett gépkocsival egy földútra hajtott, azzal az ürüggyel, hogy dolgát kell végeznie, majd kiszállt az autóból, és távolabb ment.

Ekkor a helyszínen rejtőző első- és másodrendű vádlott előjött, és fegyverrel arra kényszerítette a kocsiban ülő őrt, hogy szálljon ki az autóból. Ezután a visszatérő sofőrrel együtt egy előre elkészített zsineggel fojtogatni kezdték, és közben többször torkon szúrták a biztonsági őrt.

A járműből kivették a pénzt, és elhajtottak a helyszínről. A negyedrendű vádlottal - aki a környéket figyelte - utólag közölték, hogy megölték az őrt. A vádlottak rövid ideig Miskolcon, majd a fővárosban bujkáltak. Ezután költöztek arra a Kiskunhalas melletti tanyára, amelyet a szüleik segítségével vettek a rabolt pénzből. Az első- és a másodrendű vádlott szüleit, azaz az ötöd-, hatod-, heted- és nyolcadrendű vádlottat ítélték el bűnpártolás miatt.

Az elsőrendű vádlott legkorábban 35, a harmadrendű vádlott 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. A másodrendű vádlott büntetése bűnsegédként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, lőfegyverrel visszaélés és bűnpártolás miatt 15 év fegyház. Bűnpártolás miatt a negyed- és az ötödrendű vádlott 3-3 év, a hatodrendű vádlott 3 év 6 hónap, a hetedrendű vádlott 1 év 6 hónap, a nyolcadrendű pedig 2 év börtönbüntetést kapott.

A mintegy 8 millió forintos perköltség megfizetésére - különböző arányban - a vádlottakat kötelezte a bíróság. Az ügyész és a negyedrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, a többi vádlott fellebbezett, egyebek mellett enyhítésért, valamint téves minősítés, illetve téves ténymegállapítás miatt. (MTI)

Az elsőrendű vádlott az ítélethirdetést hallgatja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.