Kiadják a beteg hackert

Valószínűleg kiadják az autizmus tüneteihez hasonló Asperger-szindrómában szenvedő Gary McKinnont, aki közel száz amerikai katonai szervert tört fel 2001. szeptember 11-e után. A közvélemény vegyes érzelmekkel fogadta a belügyminiszter, Alan Johnson bejelentését. Indoklása szerint a 43 éves férfiről készült friss diagnózis nem különbözik a korábbi, a felsőbíróság elé tárt orvosi véleménytől: átadása az amerikai hatóságoknak nem sérti McKinnon emberi jogait. Ezért a belügyminiszternek nincs joga megtagadni az USA kérését.

Gary McKinnon várhatóan nem kerül a legszigorúbban őrzött amerikai büntetés-végrehajtó intézmények egyikébe sem, holott a 9/11-es terrorista merényletsorozat után még a Pentagon és a NASA szerverét is feltörte. A helyreállítás költsége elérheti a 700 ezer dollárt. A hacker azt hozza fel mentségére, hogy valójában ufókról szóló jelentéseket keresett. A felsőbíróság úgy ítélkezett, hogy McKinnon nem fellebbezhet az újonnan felállított brit Legfelső Bírósághoz.

A hacker édesanyja "barbárnak" minősítette a döntést. Az egyik legbefolyásosabb brit emberi jogi harcos, Shami Chakrabarti, a Liberty igazgatója kijelentette, "a sérülékeny McKinnonnal szembeni hitvány eljárás felveti a kiadatási törvény sürgős reformját". Chris Huhne, liberális demokrata belügyi szóvivő "visszataszítónak" nevezte, hogy fontosabb a "méltánytalan" kiadatási szerződés betartása, mint a brit állampolgár jóléte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.