Jegyen élnek az amerikaiak közül 37 millióan

Napi húszezres ütemben nő, és minden rekordot megdöntött az Egyesült Államokban az élelmiszerjegyeken élők immár csaknem 37 milliós tábora. Minden nyolc amerikaiból egynek, illetve minden négy fiatal-, és kiskorúból is egynek a megélhetéséhez járul hozzá a hivatalosan Kiegészítő Táplálkozási Segélyprogramnak (SNAP) nevezett állami "mentőöv". A feketék több mint negyede így él. Fejenként átlag havi 130 dollárt (24 ezer forintot) jelent a segítség. Ma már persze nem bélyegeket, hanem alapélelmiszerekre levásárolható plasztikkártyát kapnak a szegények, akik lakhatási támogatáshoz is juthatnak. Ehhez a nettó jövedelmük felét lakbérre kell költeniük, ami New Yorkban például teljesen szokványosnak mondható.

A The New York Times riasztó riportjából kiderül: a növekedés szorosan összefügg a gazdasági válsággal. A recesszió két évvel ezelőtti kezdete óta kilencmillióan jutottak kártyához. Az emberek felélték tartalékaikat, 15 millió munkanélküli áll sorban állásért, a bank elveszi a házakat, mert sokan nem tudják fizetni a jelzáloghitelt. Különösen sok a segélyezett a "rozsdaövezetben", Michiganben vagy Ohióban, másutt, Kaliforniában, Arizonában, Nevadában vagy Floridában az ingatlanpiac omlott össze.

A Missouri állambeli Washington Egyetem felmérése szerint az amerikaiak fele egy rövid ideig élelmiszerjegyen él, mire betöltené a 20. évét, a fekete bőrű gyerekek körében pedig 90 százalék ez az arány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.