Számlagyár: hárman börtönben

Hárman kaptak letöltendő szabadságvesztést a sok száz milliós vecsési számlagyár ügyében a több mint félszáz vádlott közül, a Fővárosi Bíróság tegnap kihirdetett másodfokú, jogerős ítélete szerint. Az adócsalás, csalás és okirat-hamisítás miatt bíróság előtt álló vádlottak nagy része felfüggesztett szabadságvesztést kapott, köztük Balázsi Tamás egykori vecsési szocialista elnök, többeket pedig pénzbüntetéssel sújtottak.

A fiktív számlákkal elkövetett, országos méretű bűncselekmény-sorozat az 1990-es évek második felében kezdődött és 2001 augusztusában kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor kiderült, hogy a helyi szocialista politikust előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

A másodfokú bíróság a Pesti Központi Kerületi Bíróság januárban kihirdetet elsőfokú ítéletét tizenkilenc vádlott tekintetében részben elsősorban a minősítések tekintetében megváltoztatta. Az elsőrendű vádlott öt év letöltendőt kapott, a másodrendű hármat, a negyedrendű három és felet. Hét vádlott esetében az első fokon kiszabott büntetéseket enyhítette a Fővárosi Bíróság.

A tényállás szerint a vádlottak 1997 és 2002 között valótlan adatokkal több gazdasági társaságot hoztak létre. A cégek valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, az alapítók célja az volt, hogy azok nevében fiktív költségszámlákat bocsássanak ki, majd más cégeik nevében ezeket felhasználva jogosulatlanul áfát igényeljenek vissza. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.