Mérges szépség az ablakpárkányon

Az ügyes és jól válogató hobbikertésznek télen sem kell lemondania a virágzó zöldekről. Rengeteg cserepes növény bont télen virágot. A trópusokról, Hollandiából a virágboltokba érkező csodák vásárláskori virág- vagy levéldísze hamar elszárad. Vannak azonban klaszszikus téli virágdíszek – ezek egyike a ciklámen.

A számtalan ciklámenhibrid virágai és levelei szépségével szerezhet örömet a téli napokon. A dúsan fejlődő, színes bokrocskán megállapodik a szem a lakásban és a kertben is: a szoba dísze ugyanis tavasszal, a melegebb idő beköszöntével árnyékos helyre kiültethető. Ezek után nem csoda, hogy Magyarországon a cserepes növények között ciklámenből vásárolnak legtöbbet. Télen is – novembertől áprilisig – virágzó szobanövényként általában a ciklámen hibridjeit nevelik. Az otthoni tartás legkényesebb pontja az öntözés. A levelet és a virágot óvni kell a közvetlen víztől, célszerű csak az alátétbe kevés vizet önteni, vagy hosszú csőrű kannával kell a vizet a cserépbe, a virágkezdemények és a levelek alá beügyeskedni. A figyelmetlen öntözés nyomán foltok jelenhetnek meg a szirmokon.

Egy átlagos lakásban nem könnyű megtalálni a ciklámen számára az ideális helyet, mivel a növény a fényt és a 15 foknál nem magasabb hőmérsékletet kedveli. Ott, ahol jól érzi magát, hónapokig virágzik. Az utcáról belesve ezért látni gyakran a hagyományos vagy rossz hőszigetelésű ablakok tövében parádés növényeket.

Fontos ápolási trükk az is, hogy az elhervadt virágokat és megsárgult leveleket alapjuknál megfogva tőből kell kitépni, s nem levágni. Annak, aki biztosítani tudja a ciklámennek az optimális életteret, a virágzás ideje alatt háromhetente tápoldatoznia is kell. Ha a növény befejezte a virágzást, nem kell tőle megszabadulni. Később már nem lesz olyan szép, mint a kertészetből vásárolt, de a kisebb hibákat feledteti a saját nevelés sikere.

Ha már nincs rajta bimbó, fokozatosan csökkenteni kell az öntözést, ilyenkor a növény élő testében lévő használható táplálék a gumóba húzódik. Ha a cserépben lévő föld, s benne a gumó megszikkadt, az egészet nyár végéig száraz hűvös helyre kell dugni. Augusztusban a gumót ügyesen ki kell szedni a földből, majd új talajba ültetni, úgy, hogy csak a gumó kétharmada legyen a föld alatt. A beültetés után rendszeresen kell öntözni, s előbb-utóbb a levelek, majd a virágok is kifejlődnek.

A ciklámen szára enyhén, föld alatti gumója erősen mérgező. Ezért kisgyermek közelében ne tartsuk.

A jövő héten a karácsonyi virágdíszekről írunk.

Télen virágzó növények

Kinti: árvácska, csarab, díszkáposzta, erika, fekete hunyor, hanga, téli jázmin.

Benti: afrikai ibolya, azálea, billbergia, ciklámen, díszpaprika, jácint, kankalin, karácsonyi kaktusz, korallvirág, mikulásvirág, nárcisz, orchidea, pentasz, tulipán, viaszbegónia, viaszvirág.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.