Nincs már a neten a 'majmos' Obama-fotó

Öncenzúrával oldódott meg tegnap egy nagy vihart kavart ügy az interneten.

A Hot Girls nevű blog működtetője levette a világhálóról azt a képet, amely egy majom vonásaival ábrázolta Michelle Obamát, az amerikai First Ladyt, és amely az első helyen jelent meg a Google-keresésekben. A blogger egyben elnézést is kért.

– Hiába sérthet sokakat, az önmagában nem ok rá, hogy kivegyük a keresőindexünkből – mondta Scott Rubin, a Google szóvivője. Hozzátette: az ilyen weboldalakat a vállalat semmilyen módon nem támogatja: algoritmusok ezreinek segítségével dől el, hogy mely tartalom kerülhet az első helyre, de a tartalom helyi értékét keresőmotor-optimalizációval annak gazdája is befolyásolhatja.

A Hot Girls a Google saját bloggerplatformjának részét alkotja. Ennek felhasználói szabályzata rögzíti a gyűlöletbeszéd kiszűrését, de a cég a fogalmat szűken értelmezi: a tartalomnak a letiltáshoz a célke-

resztbe állított csoporthoz tartozó konkrét személy elleni támadást kell intéznie, vagy ilyenre kell hogy buzdítson. Pár napja a Google maga vette le ugyanezt a képet Michelle Obamáról, de azért, mert úgy látta, a weboldal internetes vírusokat terjeszthet. A Fehér Ház nem kommentálta a mostani esetet. A Google öt éve egy hasonló ügybe keveredett, amikor a „zsidó” szó angol megfelelőjére a keresőmotor első találati eredménye egy antiszemita weboldalra irányította a netezőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.