Még mindig van a német importszemétből

Már csak Délegyházán található néhány tonna a Németországból három éve illegálisan behozott bálás szemétből, az elszállítása folyamatban van. Annak a mintegy ezer tonna hulladékbálának, amit a német fél nem volt hajlandó visszafuvarozni, egy hazai cementgyár vállalta a megsemmisítését - ingyen.

Immár három éve, hogy az első préselt hulladékból álló szemétbálákat a kiskunmajsai önkormányzat illetékesei felfedezték a helyi volt szovjet laktanya területén. Napokon belül bővült a kör, és egyre több helyszínen - jórészt Bács-Kiskun megyei lakatlan tanyákon és használaton kívüli volt tsz-majorokban - találtak préselt szemétbálákat. Összesen több mint négyezer tonna kommunális hulladékot helyeztek el Kiskunmajsa-Marispusztán, Kunbaján, Pirtón, Jászszentlászlón, Soltvadkerten, Kerekegyházán, Kiscsengődön, Kecskemét külterületén, valamint a Pest megyei Délegyházán, a Komárom-Esztergom megyei Ácson, a Békés megyei Okányban, a Csongrád megyei Balástyán és a főváros egyik kerületében, Soroksáron.

Illegális hulladéklerakó Kunbaján
Illegális hulladéklerakó Kunbaján

A bajor, illetve baden-württenbergi szemétfeldolgozók által kiállított fuvarlevelek szerint a bálák úgynevezett zöldlistás - válogatott és újrafeldolgozható - hulladékként érkeztek Magyarországra, s ennek értelmében a rakományt csak formálisan ellenőrizték a határon. A kirendelt szakértő azonban megállapította, hogy a préselt bálák közönséges háztartási szemetet tartalmaznak, és a németországi hulladékmegsemmisítőkben lenne a helyük. A szemétégetés költsége azonban jelentős, ezért a német hulladékkezelő cégeknek jobban megérte, hogy egy magyar cég, a kunbajai székhelyű Szinkron 99 Kft. megbízásából elszállították tőlük a bálákat.

Az ügyben idehaza büntetőeljárás indult hulladékgazdálkodás megsértése miatt, és összesen tizenkilenc személy ellen emeltek vádat. Az idén tavasszal megszületett elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint a szemétimport fő szervezője, Halász István kunbajai polgármester másfél év letöltendő, felesége pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A per többi vádlottját közérdekű munkával, valamint pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság.

A Környezetvédelmi Főfelügyelőség az importszemét ügyében eddig 481 millió forint bírságot vetett ki, ebből 402 millió forintos büntetést a szemétbálák jelentős részét megrendelő Szinkron 99 Kft. kapta, amely időközben fizetésképtelenné vált, és felszámolás alatt áll.

A szemétbálák elszállításának érdekében a környezetvédelmi tárca tárgyalt az illetékes tartományi szervekkel, amelynek értelmében a német állam több mint háromezer tonna szemét visszaszállításának a költségét vállalta. A fennmaradó, mintegy ezer tonna hulladék elszállításáról nem tudtak megállapodni. Ezt követően a környezetvédelmi hatóság az importhulladékot átvevő és tároló tulajdonosokat próbálta rákényszeríteni, hogy a bálákat szállíttassák el egy hazai hulladékégetőbe.

- Azokon a helyszíneken - Kiskunmajsán, Jászszentlászlón, Pirtón, Kerekegyházán és Délegyházán -, ahol ez a hatóság részéről nem vezetett eredményre, az állam a saját költségén vitette el a préselt szemétbálákat megsemmisíttetni - mondta Olt Boglárka, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője. Hozzátette: az állam által megelőlegezett szállítási költséget a hatóságok a büntetőügy jogerős befejezését követően fogják behajtani a felelősökön.

A szemétimport felszínre kerülése után a környezetvédelmi tárca szigorította az országhatáron áthaladó hulladék ellenőrzését. Jelenleg az eddig engedélyhez nem kötött, úgynevezett zöldlistás hulladék behozatalát is be kell jelenteni, valamint a fuvarozónak pénzbeli biztosítékot kell letétbe helyeznie az esetleg felmerülő vitás kérdésekből adódó elszállítási költségek fedezésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.