Bányakatasztrófa Kínában: csaknem százan meghaltak

Kilencvenkét halottja van már annak a súlyos gázrobbanásnak, amely az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartomány Hokang (Hegang) városához tartozó szénbányában történt szombat hajnalban. A Longmei bányaipari vállalathoz tartozó bányában a robbanás időpontjában, hajnali fél háromkor, 528 bányász dolgozott, akik közül 420 embernek sikerült kimenekülnie. A helyi idő szerint vasárnap éjszaka kiadott jelentés szerint további 16 tárnában rekedt vájárt keresnek.

A gázrobbanás nem okozott nagy károkat a járatokban, de működésképtelenné tette a szellőztetőrendszert és a kommunikációs eszközöket. Tegnap helyreállították a ventilációs hálózatot, bízva abban, hogy ezzel javíthatják a külvilágtól elzárt bányászok túlélési esélyeit. A mélyben folyamatosan 19 csoportban 240-en végzik a kutatást az eltűntek után, míg a felszínen további háromszázan segítik a mentést.

Hejlungcsiang kormányzója az eset kapcsán a bányabiztonság megerősítésére szólított fel. "A GDP növelésére nem lehet a bányászok vérének árán törekedni" - jelentette ki sommásan.

Vasárnap késő este újabb bányaszerencsétlenségről érkezett hír, ezúttal a közép-kínai Hunan tartományból. A Huajhua (Huaihua) városhoz tartozó magánbányában a még a délelőtt folyamán történt balesetben hat ember meghalt, míg ketten megmenekültek. A tragédiáról az illetékesek egyelőre nem közöltek további részleteket. (MTI)

Bányamentők indulnak a robbanás túlélőinek felkutatására
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.