Az ÖCO elnöke megtagadta a vallomástételt a bíróságon

Kolompár Orbán megtagadta a vallomástételt az ellene és öt társa ellen, a Kecskeméti Városi Bíróságon folyó per tegnapi tárgyalási napján. A később kérdezett vádlottak követték példáját.

Az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) elnöke ellen három eljárásban emelt vádat az ügyészség, ebből két ügyet egyesítettek, és ennek első fokú bírósági tárgyalása kezdődött hétfőn.

Az egyik vád szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként arra utasította a roma érdekképviselet pénztárát, hogy utólagos elszámolásra, több részletben, 5 millió 70 ezer forintot fizessen ki neki, de azzal nem számolt el. A roma politikust jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolják.

Kolompár Orbán a per szerdai tárgyalási napján azzal érvelt, hogy az általa felvett öszszeg csak részbeni ellentételezése annak a tízmillió forintnak, melyet ő adott kölcsön az OCÖ-nek egy Miniszterelnöki Hivataltól nyert pályázati támogatás megelőlegezésére. A bíró szerdán felolvasta Kolompár Orbán ez ügyben tett korábbi vallomásait, és felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a vádlott még nem tett említést a kölcsönről.

A pénteki tárgyalási napon, miután a roma politikus megtagadta a további vallomástételt, kérte a bíróságot, ha szüksége van valamilyen iratra, azt az ÖCO-tól kérje meg. A hatodrendű vádlott írásban tett vallomást, szóban csak a személyi körülményeit érintő kérdésekre válaszolt.

A bíróság ezután áttért a másik vád tárgyalására, amely szerint a roma politikus a kiskunmajsai roma érdek-képviseleti szervezet vezetőjeként valótlan számlákkal igazolt 7,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A harmadrendű vádlottat akarta meghallgatni a bíróság, ám Kolompár Orbán felesége megtagadta a vallomástételt. Az ő esetében is, mint a per tegnapi tárgyalásának folytatásában a bíróság a vádlottak nyomozati szakban tett vallomásait ismertette. Megtagadta ugyanis a negyedrendű vádlott is a vallomástételt. Ő a kiskunmajsai cigány érdek-képviseleti szervezetnél dolgozott, amelynek Kolompár Orbán az elnöke.

A vádlott a nyomozati szakban azt mondta: az árajánlatokat - ezeket Kolompár feleségének cége nevében állították ki - ő készítette Kolompár Orbán utasítására.

"Az árajánlatokon szereplő adatokat Kolompár úrtól kaptam meg" - olvasta fel a bíró.

A per november 24-én folytatódik.

Kolompár Orbán a tárgyaláson
Kolompár Orbán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.