Újabb vádak Kolompár Orbán ellen

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke vitatta az ellene és öt társa ellen indított büntetőügyek tegnapi tárgyalásán, hogy tájékoztatták volna a vádirat egyik részéről – majd viszszakozott.

A Kecskeméti Városi Bíróságon indult perben az OCÖ elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, jelentős értékre elkövetett sikkasztással, számviteli fegyelem megsértésével és magánokirat-hamisítással vádolják.

Az OCÖ elnöke állította: nem kapott tájékoztatást a vádirat azon részéről, hogy a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből 7,2 millió jogosulatlan megszerzésével gyanúsítják. Ő 2,7 millióról tudott – mondta –, majd kérte, konzultálhasson védőjével. Ezt követően elnézést kérve visszavonta korábbi állítását.

A tárgyalás Kolompár Orbán kihallgatásával folytatódott, két másik ügyével kapcsolatban.

A vád szerint Kolompár arra utasította az OCÖ pénztárát, hogy utólagos elszámolásra négy részletben összesen 5 millió 70 ezer forintot fizessen ki, de azzal nem számolt el, és a kár sem térült meg. Kolompár azzal érvelt, hogy az összeg csak részbeni ellentételezése volt annak a tízmillió forintnak, melyet ő adott kölcsön az OCÖ-nek egy pályázati támogatás megelőlegezésére.

Kolompárt és társait azzal is vádolják, hogy az EU foglalkoztatási programját segítő pályázat révén 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből pedig 36,4 milliót szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millióhoz akartak még hozzájutni. A vádirat szerint a 145,5 millió támogatási összeg elszámolásához benyújtott, bizonylatokon szereplő gazdasági események nem valósultak meg: a benyújtott bizonylatok nem valósak.

Visszatérve az első, 7,2 milliós ügyre: Kolompár korábban, a hétfői tárgyalás alkalmával azzal védekezett, hogy egyetlen forint sem tűnt el a programtámogatásból, szándékos kárt sem ő, sem a munkatársai nem okoztak. Mindössze adminisztratív tévedések történhettek. A bíró erre akkor azt mondta, a vádhatóság sem állítja, hogy pénz tűnt el, viszont a bizonylatokon szereplő tevékenység valótlan volt, mivel azok nem a bizonylatokon szereplő időpontokban, hanem később valósultak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.