Vízbefúlt rénszarvasok

A lappok életében akár szörnyű tragédiának is nevezhető esemény történt pénteken délelőtt, amikor a Kultjaure-tó jege beszakadt egy háromezer állatból álló és a téli legelőhelyére tartó rénszarvascsorda alatt. A jeges vízben több száz állat pusztult el. A csorda sokkal korábbi időpontban is átvonult már ezen a területen és soha sem volt semmi baj. A mostani szerencsétlenség oka eddig ismeretlen.

A lapp főváros - Jokkmokk - mellett fekvő Sirger Sameby a lapp réntenyésztők legnagyobb gyűjtőhelye: itt kilencven vállalkozó foglalkozik hivatásszerűen ezekkel az állatokkal, és az ő csordáik egyikét érte a baleset. Bertil Kielatis, a tenyésztők szóvivője szörnyű tragédiának nevezte a történteket, ami a "családi vállalkozások sokaságának az anyagi romlását is okozhatja".

A lapp hagyományok szerint ilyenkor összefog a falu és azok a gazdák, akiket nem ért kár, kisegítik a pórul jártakat. Ilyen méretű állatpusztulás azonban még nem tette próbára ezt az ezeréves rendszert.

Péntek este a falu összes életerős lakója még kint volt a tavon, hogy megkísérelje az elpusztult állatok tetemét a vízből kiemelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.