Nem álrendőrök voltak, csak eltévedtek

A rendőrségnek el kell ismernie, ha tévedett - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter egy tegnapi sajtótájékoztatón.

A Pest megyei Valkón szerda este rossz címre törtek be a kommandósok, akik a fellépésükkel megrémített házbeliekkel nem közölték, hogy kit keresnek, s igazolványt sem voltak hajlandók mutatni. A miniszter kijelentette: az ügyet nem ismeri, de általánosságban úgy véli, "ha a rendőrség hibázik - és biztos előfordul, hogy hibázik -, akkor azt el kell ismerni, ha valakit megbántott, akkor tőle elnézést kell kérni, ha valakinek a jogát megsértették, akkor neki ezért megfelelő kártalanítás jár".

Balázs Zoltán helyi önkormányzati képviselő - akihez a kommandósok behatoltak - először úgy gondolta, hogy álrendőrök ütöttek rajta, mert többszöri kérésére sem voltak hajlandók igazolványt mutatni, ezért hívta a rendőrséget. Miután értesítette a hatóságot, két járőr érkezett a valkói házhoz, majd feljelentést tett a rendőrségen. Ezt követően kiderült: a főváros XII. kerületi kapitányságáról érkezett a házkutatási parancs, ugyanis egy intézkedés alá vont férfi, aki ugyanazon a településen és ugyanabban az utcában lakik, az ő lakcímét adta meg az igazoltatáskor.

Csakhogy a rendőrök által keresett ember a Petőfi Sándor utca 77-es, Balázs meg a 7-es szám alatt lakik. A rendőrök tehát nyilvánvalóan eltévedtek, s amikor az esti órákban a családra törtek, megrémítették Balázs Zoltán unokáit és gyermekeit is. Közlése szerint ekkor kisebb dulakodás is kialakult. Mindezért a pórul járt férfi nyilvános bocsánatkérést vár el a rendőrségtől, ugyanis az akció miatt a faluban az a szóbeszéd terjedt el, hogy "biztos nem ok nélkül ütöttek rajta", holott soha nem került összeütközésbe a törvénnyel.

Szakszerű és jogszerű volt a rendőri intézkedés - állapította meg a XII. kerületi kapitányság vezetőjének vizsgálata, amelynek eredményét tegnap este ismertették a rendőrség honlapján. A budapesti rendőrfőkapitány ugyanakkor "az intézkedéssel okozott kellemetlenségért" elnézést kér.

A nyomozók egy folyamatban levő ügyben, érvényes házkutatási határozat birtokában, egy rablás feltételezett elkövetőjének felkutatásáért jelentek meg a családi háznál. A nyilvántartó adatai szerint a keresett személy a családi házban van bejelentve. A rendőrök - a vizsgálat szerint - igazolták magukat, megjelölték az intézkedés célját, majd mikor megállapították, hogy az, akit keresnek, nem lakik a házban, elhagyták a helyszínt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.